Nyög, reng a föld Izland alatt, de nem úgy, ahogy szokott

  • narancs.hu
  • 2021. február 27.

Lokál

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon néhány napon belül.

Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.

 Az 5,2-es rengés epicentruma a sziget délnyugati csücskén lévő Reykjanes-félszigeten volt, a fővárostól, Reykjavíktól délre.

Sem sérültekről, sem komolyabb károkról nem érkezett jelentés, de az izlandi polgári védelem elővigyázatosságra intette a lakosokat.

A több száz földmozgásból a szombat reggelin kívül kiemelkedett még egy szerdai rengés, amely elérte az 5,7-es fokozatot.

Mivel az észak-atlanti szigetország törésvonalakon fekszik, az izlandiak már hozzászoktak a gyakori földrengésekhez. Ez a mostani hosszú földmozgássorozat azonban szokatlannak számít, a tartama és az 5,0-ös fokozatot meghaladó erejű rengések miatt is.

Szeizmológusok úgy értékelik, hogy ezúttal nem egy nagy rengéshez kapcsolódott számos kisebb elő- és utórengés, hanem több úgynevezett "főrengés" mehetett végbe nagyjából egyszerre.

Az 5,7-rengés pár pillanatra megszakította az izlandi zenész, Sóley élő koncertjét is. De mivel a művész szerint legújabb albuma is a Földanyáról szól, a zenészek pár másodperc után folytatták a koncertet. 

Az izlandi portál azt írja: a szakértők nem látnak jeleket arra, hogy vulkánkitörés készülődne, de arra figyelmeztettek, hogy az eddigieknél erősebb rengések jöhetnek. (MTI/Narancs)

(A Földanya körülbelül 40 másodperc után száll be Sóley-ék előadásába.)

Neked ajánljuk