Rákkeltő arzénszennyezést mértek a Sajó magyarországi szakaszán

  • narancs.hu
  • 2022. június 7.

Lokál

A Greenpeace által vett minták határérték feletti szennyezést mutatnak. 

Határérték feletti arzénszennyezést mért a Greenpeace a Sajó magyarországi szakaszán – közölte a szervezet a Facebook-oldalán

Mint arról korábban beszámoltunk, a folyóba február vége óta ömlik vas-oxiddal szennyezett víz egy egykori szlovákiai vasércbányából Alsósajó (Nižná Slaná) közelében, egy szlovákiai magyar politikus pedig májusban arról számolt be, hogy a folyóból kipusztult az élővilág. Ennek ellenére ekkor Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár és az Országos Vízügyi Főigazgatóség (OVF) is azt állította, hogy a magyar szakaszon a vízminőség megfelel a törvényben meghatározott határértékeknek, határérték feletti szennyezés már nem mutatható ki.

A Greenpeace csapata ugyanakkor május 25-én Sajópüspökiben vett négy üledékmintát a folyóból, amiket bevozsgáltattak. Most jöttek meg az eredmények, és

a mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

A szervezet részletes üledékvizsgálatokat követel a szlovák és a magyar hatóságoktól is mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is. Hozzáteszik, emellett a szlovák hatóság feladata biztosítani, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről, mert az még inkább veszélyeztetné a folyó élővilágát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk