Kipusztultak a rákok a Sajóból, de a magyar szakaszon elvileg nincs gond

  • narancs.hu
  • 2022. május 17.

Kis-Magyarország

A szakemberek szerint a folyó hazai szakaszán a vízminőség megfelel a törvényben meghatározott határértékeknek, Szlovákiában azonban ökológiai katasztrófáról beszélnek.

A parlament keddi ülésén az LMP-s Keresztes László Lóránd napirend előtti felszólalásában jelezte, levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány tegyen meg mindent a Sajó felső szakaszának immár közel három hónapja tartó szennyezése ellen – írja a hvg.hu.

A folyóba február vége óta ömlik vas-oxiddal szennyezett víz egy egykori szlovákiai vasércbányából Alsósajó (Nižná Slaná) közelében. A felszólalásra válaszoló Orbán Balázs államtitkár szerint Magyarországon nincs jele a szennyezésnek, de folyamatosan figyelik a folyó és az ivóvízbázisok vízminőségét.

A hvg.hu kérdésére az Országos Vízügyi Főigazgatóség (OVF) megerősítette az államtitkár szavait. A szakemberek szerint a szlovákiai szennyezést többszázszorosára hígítják a Sajóba még a magyar határ előtt betorkolló különböző egyéb vízfolyások, így a vízminőség megfelel a törvényben meghatározott határértékeknek,

mire Magyarországra érkezik a víz, határérték feletti szennyezés már nem mutatható ki.

A Sajó szlovákiai szakaszának szennyezése ugyanakkor súlyos pusztítást végez az élővilágban. A közfigyelmet először az ügyre irányító szlovákiai magyar politikus, Orosz Örs a hétvégén már ökológiai katasztrófáról írt Facebook-posztjában, amelyben elhullott folyami rákok képét is közzétette.

Az OVF szerint az illetékes Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság több hete folyamatosan figyeli a vízminőséget, amennyiben a szennyezés meghaladná a határértéket, és szükségessé válna, azonnal korlátoznák a folyó vizének ivó- és öntözővíz céljára történő használatát.

A vízügyesek egyelőre semmilyen szaghatást nem érzékeltek a hazai szakaszon és halpusztulást sem tapasztaltak. A folyamatos figyelőszolgálatot azonban kénytelenek fenntartani, mivel a szlovák környezetvédelmi felügyelet hiába rendelte el március közepén, hogy a bányát kezelő szlovák állami Ércbánya-vállalat egy héten belül találjon megoldást a szennyezés kiszűrésére, ez mégsem történt meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk