Régi kedvenc újratöltve: elektromos autókkal tisztítja a levegőt a Volvo

  • Fizetett tartalom
  • 2022. március 16.

Lokál

Az, hogy a Volvo elektromos autókkal járul hozzá a környezetbarát közlekedéshez, talán nem is olyan meglepő, hiszen a fenntarthatóság mindig is a svéd márka alapelvei közé tartozott. A mild hibrid és plug-in hybrid változatokban elérhető szedán után két új Volvo - egy SUV és egy crossover - is feltűnt a Volvo galéria kínálatában, méghozzá tisztán elektromos kivitelben. 

Városi terepjáró újratöltve: Volvo XC40 Recharge

Az XC40-es Volvo SUV akkora telitalálat volt a gyártó részéről, hogy a méretéhez képest kifinomult modell 2018-ban a Car of the Year nemzetközi versenyt is megnyerte. Ezek után nem meglepő, hogy a Volvo tervezőinek az XC40-re esett a választásuk, amikor a gyártó úgy döntött, hogy létrehozza az első tisztán elektromos autóját. 

Így született meg a Volvo XC40 Recharge, ami amellett, hogy minden igényt kielégít, amit egy, a modern városi életre tervezett kompakt SUV-tól elvárunk, teljesítményével egyedülálló az elektromos autók világában. A gyári adatok szerint egyetlen töltéssel akár 418 km-es távolságot is képes megtenni, ami valóban kiemelkedő teljesítmény.

Képes 40 perc alatt elérni a 80%-os töltöttséget, 5 másodperc alatt pedig a 100 km/h-s sebességet. Az új, a Google-el közösen kialakított Androidos vezérlő rendszer lehetővé teszi, hogy a jól megszokott platformokat használjuk utazás közben is.

Egy igazán tiszta crossover: Volvo C40 Recharge

A C40 Recharge a Volvo első olyan modellje, amelyik már eleve elektromos autónak készült. Ez az ízig-vérig tiszta crossover a 420 km-es elektromos hatótávolságával és azzal, hogy 4.7 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, egy hajszállal le is körözi az XC40 Recharge-ot.

A hamarosan a Volvo márkakereskedés kínálatában is elérhető C40 Recharge szintén megkapta az Androidos vezérlőrendszert, aminek köszönhetően pillanatok alatt párosítható bármelyik okoskészülékkel. A Google Asszisztens segítségével pedig akár kéz nélkül, hanggal is vezérelhetjük a szórakoztató funkciókat.

Ez a kellemes vonalvezetéssel megálmodott szabadidőjármű nem az első coupé-ja a Volvo-nak. Abban azonban mindenképp úttörő, hogy 100%-ig bőrmentes: Connect kárpit és más, újrahasznosítható anyagok gondoskodnak arról, hogy ne csak exkluzív, de fenntartható is legyen.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.