Aláírták a szerződést, folytatódhat a gödöllői és csömöri HÉV metróvá fejlesztése

  • narancs.hu
  • 2022. március 21.

Lokál

Új 2-es metró megálló létesülne a Hungexpo bejáratához közel lévő Törökőrnél. 

Folytatódhat a gödöllői (H8) és a csömöri (H9) HÉV felújításának és metróvá fejlesztésének tervezése, a szükséges engedélyek beszerzése – mondta a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója hétfőn Budapesten.

Vitézy Dávid a beruházást tervező Főmtervvel aláírt vállalkozói szerződés módosítása alkalmából tartott rendezvényen kiemelte: a projekt megvalósulásával növekszik a közösségi közlekedés versenyképessége a térségben, gyorsabban, egyszerűbben lehet majd megközelíteni a főváros belső területeit, a kötöttpályás közlekedés térnyerése pedig csökkenti a környezetterhelést.

A beruházás során azonos műszaki sztenderdre hozzák a HÉV-et a metróval, és az összekötéssel megteremtésével átszállás nélküli utazás lehetőségét biztosítanák a teljes vonalon – mondta Vitézy. A költségekkel kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, kész tervvel, engedéllyel rendelkező beruházásokhoz könnyebb forrást szerezni. Bizakodásra adhat okot az a globális tendencia is, hogy fejleszteni kell az elektromos kötöttpályás közlekedést, amit az európai uniós források tervezésekor figyelembe lehet venni.

Új 2-es metró megálló létesülne a Hungexpo bejáratához közel lévő Törökőrnél, amely átszállási lehetőséget adna más vonalakra. Az Örs vezér terénél lábakra helyezett „magasvezetést” alakítanának ki. Új megállókat létesítenének, az új körvasúttal közös részen átszállási kapcsolatot alakítanának ki, fejlesztenék az állomásokat, a kistárcsai kórháznál P+R parkolóházat építenének – ismertette Vitézy Dávid.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!    

Figyelmébe ajánljuk