Több mint ezer beteg biztosította támogatásáról a kirúgott szívsebészt

  • narancs.hu
  • 2018. október 6.

Lokál

Petíciót írtak.

Szeptember közepén rúgták ki Székely Lászlót, az ország egyik legjobbnak tartott szívsebészét a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből. A főigazgató indoklása szerint az orvosnak azért kellett mennie, mert szabálytalanul járt el az egyik szívműtétnél: Székely a bejegyzett műtét során, egyeztetés nélkül hívott egy privát plasztikai sebészt (akinek nem volt szerződése az intézménnyel), hogy az kicserélje a páciens mellimplantátumát.

Az országos hírű szívsebész elbocsátása mutatja, miért rohad a magyar egészségügy

Nagyot ment a médiában az elmúlt hetekben egy hír, miszerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kardiológiai osztályának éléről egyik pillanatról a másikra elküldték Székely László főorvost. Az indoklás homályos. Cikkek tömege foglalkozott már a sztorival. Azt hihetnénk, hogy nincs már mit beszélni erről, pedig nagyon is van.

Az orvos menesztése után sajnálatos eset történt, egy betege meghalt, mert elmaradt a műtéte. Székely a Népszavának adott interjújában arról beszélt, hogy ő az elbocsátása után átadta az azóta elhunyt beteg dokumentumait, tehát az intézménynek tudnia kellett arról, hogy az illetőt meg kell műteni. „Az a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele, mikor jöhet. (…) Felmentésemet követően felhívtuk a figyelmet a csütörtökön elhunyt betegre is, tekintettel arra, hogy ekkor már nem állt módomban az előjegyzést megtenni. Így átadtuk azt a levelet is, amelyben a beteggel kapcsolatos összes információt mellékeltük, s kértük a helyembe lépő osztályvezető főorvost, nézze át, és ha kell, értékelje újra három beteg kezelési tervét, műtéti programját. Az azóta meghalt férfi is köztük volt, róla a kirúgásom körüli időszakban érkezett meg a külföldi szakvélemény, amit a beteg operálhatóságával kapcsolatban kértünk” – állítja Székely.

A Blikk információja szerint az orvos kirúgása ellen 54 kollégája és 1100 volt, illetve jelenlegi betege tiltakozik petícióban.

Figyelmébe ajánljuk