Van magyar tanterem, ahol 39 fokot mértek

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 4.

Belpol

Brutális a forróság az iskolában, a Klebelsberg Központ a reggeli szellőztetésben hisz.

Pokoli hőségben, ájuldozva telt az első tanítási nap az iskolákban a szeptemberi hőhullámnak köszönhetően - állítja hozzá érkező információk alapján a Blikk. A lap szerint klíma csak elvétve működik az iskolákban, jellemzően azok is inkább a tetőtéri tantermekben. A kitartó forróságnak köszönhetően a régi, belvárosi iskolaépületek vastag kőfalai is átmelegedtek, az alapvetően hűvösebb épületek ontják magukból a hőt.

Mint írják,  30 fok alatt gyakorlatilag nincs is tanterem, a termekben, folyosókon nem ritka a 34-35 fok sem. Egy olvasói fotó alapján pedig van olyan tanterem, ahol a hőmérséklet elérte a 39 fokot.

Egy budapesti szülő arról számolt be, hogy a gyereke osztályában az utolsó órában a hőmérő szerint 34,5 fok volt, ezért a szaktanár inkább nem tartotta meg az órát, hanem elengedte a gyerekeket.

Megszólaltattak név nélkül egy pedagógust is: „Klíma nincs, nem is ígértek. A kollégák nagy számban 50-60 év felettiek, aggódunk az egészségükért. Ezt a poklot fiatalon, egészségesen sem lehet bírni.”

Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a Telexnek küldött levelet, ami alapján nem tartják nagy problémának a dolgot, hiszen reggelente szellőztetnek. „Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva, a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.

Visszatérve a Blikkre:  a Belügyminisztérium a problémákkal kapcsolatos kérdésére a következő választ adta: „A tanév tervezésénél számos tényezőt kell figyelembe venni. Amennyiben tudományos eredmények megalapozzák, úgy a jövőben azok között az időjárást, annak változásait, extremitását is szerepeltetni kell úgy, hogy az időjárás bizonytalanságával is számolni kell. Jelenleg a tanév kezdésének és zárásának módosítása nincs napirenden.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk