Zelenszkij: Több mint negyvenen haltak meg a Poltava elleni orosz csapásban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. szeptember 3.

Külpol

Két ballisztikus rakéta csapódott be egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területén.

Az eddigi adatok szerint 41 ember meghalt, és több mint 108-an megsebesültek abban a támadásban, amelyet kedden hajtott végre Oroszország a közép-ukrajnai Poltava városa ellen – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon. A BBC az ukrán főügyészség tájékoztatása alapján arról ír, 51 ember vesztette életét és 235 sérült meg a támadásban.

„A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint két ballisztikus rakéta csapódott be egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területén. Emberek rekedtek a romok alatt”

– írta az államfő, kifejezve részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Zelenszkij elrendelte az incidens körülményeinek teljes körű és azonnali kivizsgálását. Mint írta, „minden szükséges szolgálat részt vett a mentőakcióban. Hálás vagyok mindenkinek, aki a csapást követő első percektől kezdve segít az embereknek, akik életeket mentenek.” Az elnök közlése szerint részben megsemmisült a távközlési felsőoktatási intézet egyik épülete.

Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata a Telegramon kiadott közleményében barbár támadásnak nevezte a Poltava elleni orosz csapást. A közlés szerint a légvédelmi szirénák megszólalása és a rakéták becsapódása között olyan rövid idő telt el, hogy az emberek nem érték el az óvóhelyeket. Sokan az oktatási intézmény beomlott épületének romjai alatt rekedtek.

„A mentők és az orvosok összehangolt munkájának köszönhetően 25 embert sikerült megmenteni, közülük 11-et a romok alól szabadítottak ki” – közölte a tárca. Hozzátették: „Ez a tragédia újabb bizonyítéka az ellenség alattomosságának, amely semmilyen bűncselekménytől nem riad vissza, és azon van, hogy megfélemlítse az ukránokat.”

Címlapképünkön: A Poltava elleni orosz rakétatámadás során megsérült épület 2024. szeptember 3-án. Forrás: Reuters)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk