Vasárnapig meghosszabbították és másodfokúra módosították a hőségriasztást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 17.

Lokál

Az ország egész területén.

Meghosszabbítja, és harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig - közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, a szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolj, a folyamatos melegben pedig fokozódik szervezet terhelése, ezért fontos, hogy a lehető legelővigyázatosabbak legyünk a meleg napokon. Az NNGYK és a katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, az autóval közlekedőket pedig különös óvatosságra intik, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! Kitértek arra is, hogy

az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az azóta leégett terület nagysága 3,2 millió négyzetméter. Hozzátették, a melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal hívták emiatt a tűzoltókat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk