Jövő csütörtökig meghosszabbították a hőségriadót

  • narancs.hu
  • 2024. július 11.

Katasztrófa

Közben érik a banán Miskolcon.

Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-a, azaz jövő csütörtök éjfélig az ország egész területén az országos tiszti főorvos, Müller Cecília – közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelik el a hőségriasztás meghosszabbítását.

A tájékoztatás szerint továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A legmagasabb fokozatú hőségriasztást július 7. éjféltől rendelte el először az országos tiszti főorvos. Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon.

Hangsúlyozták: a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak.

A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani.

A tájékoztatóban a légkondicionáló helyes használatáról is szólnak: az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Mindeközben miskolci kollégánk, Pusztai László kertjében már érik a banán, erről a boon.hu számolt be részletesen az Északhírnök cikke nyomán.

 
Fotó: MTI/Vajda János  

A több éve nevelt banánfa idén hozott először termést. Igaz, úgy tudjuk, ez a fajta nem annyira ehető, mindenesetre, ha a meleg így folytatja, esélyes, hogy beérik a déligyümölcs a Népkert melletti udvaron.  Az újságírónak a banánfán kívül van fügebokra, amelynek termése tavaly kétszer is beérett. Továbbá van még egy egzotikus fácskája is, a minimandarinokat szépen termő kumkvat.

De a Balaton partján lesz magyar narancs is:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk