Visszatért Tóbiás, a gemenci fekete gólya

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Lokál

A Duna áradása megtöltötte a hullámtéri mellékágakat, így ha kikelnek a fiókák, jut nekik elég ennivaló a közelben.

Visszatért a fészkére Tóbiás, a fekete gólya – írja a Halazin.

A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre észlelte az első hazatért fekete gólyát Gemencnél, a keselyűsi régióban. A madarat a fészkén állva pillantotta meg, ahogy nézegette régi-új otthonát és környezetét. 

A fészket 2020-ban építette a Tóbiásnak elnevezett fekete gólya, miután elhagyta a párjával korábbi, bekamerázott költőhelyét. A közleményből az derült ki, hogy az utóbbi években a gemenci fekete gólyák kevés fiókát tudtak felnevelni. 2013 óta elmaradtak az árvizek, az aszályos években kiszáradtak azok a folyóágak, kis erdei tavak, amelyekben élelmet kereshet ez a madár. Az, hogy most tíz éve nem látott árhullám vonult végig a Dunán, reménykedésre ad okoz, mert feltöltődött a mellékágrendszer, víz áll a fokokban és tavakban.

Most sokkal nagyobb eséllyel kezdthetik meg a költést a fekete gólyák, mint az utóbbi években bármikor. 

Országszerte sokat tesznek a nemzeti parkok azért, hogy ennek az emberkerülő madárnak is maradjon megfelelő élőhely. A Duna-Ipoly Nemzeti Park korábban 195 hektáron helyreállította a  Táti-szigetek vizes élőhelyeit a Pilisi Bioszféra Rezervátumban.

Az első fehér gólya idén február 20-án érkezett meg magyarországi fészkelőhelyére, Bács-Kiskun megyébe, Akasztóra.

 A címlapkép Kovács Attila felvétele

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?