Viszlát, védjegy? Hiába a bírósági ítélet, nem lett szabad préda a Rubik-kocka

  • narancs.hu
  • 2019. február 14.

Lokál

Ítélet született: többé nincs védjegyoltalom a Rubik-kocka formája felett.

"Idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla meghozta döntését a Rubik-kocka védjegyének ügyében. Ezek szerint helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának korábbi döntését, vagyis jogerős, hogy a feltaláló Rubik Ernő cégének nem állhat fenn védjegyoltalma a Rubik-kocka formája felett" - írja a portfolio.hu.

Ugyanakkor a Rubik Shop szerint ennél komplikáltabb az ügy, szerintük a kocka továbbra is védelmet élvez (a cég részletes álláspontját illetően lásd keretes írásunkat.)

false

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy innentől bárki gyárthat és árulhat Rubik-kockát.

Az ítélőtábla szerint - írja a portfolio.hu -, ha fennmaradna az oltalom, a kérelmező (vagyis Rubik cége) mindenkivel szemben monopóliumot nyerne, és az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett.

Frissítés: A Rubik Shop szerint továbbra is védett a Rubik-kocka

Cikkünk megjelenése után jelentkezett a Rubik Shop ügyvezető igazgatója. Közleményében hangsúlyozta, a Portfolio cikke nem fedi a valóságot, szó sincs arról, hogy holnaptól bárki gyárthatná a játékot. Lentebb a cég álláspontját olvashatja:

"A Fővárosi Ítélőtábla végzése egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna. Minden olyan tájékoztatás, amely azt állítja vagy sugallja, hogy mostantól bárki szabadon gyárthat és értékesíthet Rubik-kockát Magyarországon, tényszerűen valótlan és súlyosan félrevezető.

A Fővárosi Ítélőtábla döntésével helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Fővárosi Törvényszéknek a 715571 lajstromszámú nemzetközi védjegy (amely a Rubik-kocka formáját és fekete-fehér kialakítását oltalmazza) magyarországi részének törlésére vonatkozó határozatait. A döntés ugyanakkor valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.

Először is, a döntésnek semmilyen joghatása nincs a 000162784 lajstromszámú Európai Uniós védjegy vonatkozásában, amely úgyszintén a Rubik-kocka formáját és fekete-fehér kialakítását oltalmazza, és amelynek oltalma - Magyarországot beleértve - az egész EU-ra kiterjed. Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényesnek és érvényesíthetőnek kell tekinteni.

Másodszor, ami még fontosabb, a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A színes térbeli védjegyek érvényesek és érvényesíthetők, és egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét vagy törlését megállapította volna.

Harmadszor, a kérdéses ítélőtáblai döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, azaz a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy érvényes és érvényesíthető. 
Végül, de nem utolsósorban a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már számos EU tagállam bírósága elismerte (a legutoljára a holland bíróságok). A szerzői jogra vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal összhangban, tekintettel arra, hogy a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már több országban elismerték, a kocka Magyarországon is szerzői műnek, szerzői jog által védettnek tekinthető.

A fentiek alapján, a Fővárosi Ítélőtábla döntésére tekintet nélkül, a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, amely azt jelenti, hogy hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedélye nélkül a védjegyjogi és szerzői jogi jogszabályok sérelmét valósíthatja meg."

Figyelmébe ajánljuk