Zöldterületté nyilvánított egy telket a XIII. kerületi önkormányzat, hogy közparkká alakíthassa

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Lokál

A Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal is az önkormányzat mellé állt.

Az ellenzéki vezetésű angyalföldi önkormányzat még 2020 szeptemberében döntött úgy, hogy vételi ajánlatot tesz Újlipótváros egyik utolsó beépítetlen telkére, hogy ott közparkot alakíthasson ki. A Népszava cikke szerint a 4994 négyzetméteres telekért 315 millió forintot ajánlottak; azért csak ennyit, mert az ingatlant néhány hónappal korábban zöldterületi övezetbe sorolta át az önkormányzat. A Thurzó utca 16–18. szám alatt található ingatlant birtokló I&E Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. nem fogadta el az ajánlatot, de nem zárkózott el az eladástól. Mivel a felek nem tudtak megállapodni az árban, a kerület vezetése az előre jelzettek szerint tavaly szeptemberben megindította a kisajátítási eljárást.

A fővárosi kormányhivatal által kirendelt igazságügyi szakértő, novemberben elkészült szakvéleménye szerint a korábbi övezeti besorolás alapján 2,468 milliárd forint, a jelenlegiben pedig 826,5 millió forint a telek értéke, ezt azonban az ingatlan tulajdonosa és az önkormányzat is vitatta.

A kormányhivatal a választást kivárva, 2022. április 7-én hozott döntésében elfogadta az XIII. kerületi önkormányzat érvelését, miszerint a sűrű beépítésű városrészben egy új közpark létrehozása közérdekű cél, a kártalanítás összegét pedig 866,4 millió forintban határozta meg. A képviselő-testület április 21-ei ülésén áldását adta a vételre, így az önkormányzatnak 2023. május 15-ig kell kialakítania a közparkot, amit később sem építhet be.

Wágner Tamás, az I&E Kft. ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, váratlanul érte őket, hogy az önkormányzat beépítésre nem szánt közkertté minősítette át a telket. A cégvezető szerint, bár az önkormányzatnak jogában áll egy ingatlan besorolását átminősíteni, ebben az esetben meg kell fizetnie az eredeti besorolás, azaz az építési telek valós piaci értékét. A céget meglepte, amikor a kormányhivatal meghozta a kisajátítási határozatot, a kártalanítási összeg megállapításakor pedig a közkert árát vette figyelembe. A döntés a cégvezető szerint törvénysértő, ezért keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszékhez.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk