IKEA: nem az a kütyü okos, ami visszabeszél

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. aug. 24., 18:08
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehet, hogy a jövőben úgy fogunk elszaladni egy-egy okosotthon-alkatrészért a boltba, ahogy most egy legolcsóbb kisasztalért vagy pár tányérért megyünk.

Ki emlékszik az IKEA okostévéjére és a hozzá tervezett bútorokra? Az áruházlánc valószínűleg reméli, hogy senki. A termék nem volt siker, nem volt szerethető, a magyar piacon talán be sem mutatták. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a svéd lakberendezési üzlet ne tanult volna belőle.

IKEA-pletykák. Már a kifejezést is ízlelgetni kell, mert szokatlan. Az ember nem pletykál arról, hogy milyen új huzat jelenhet meg a kétszemélyes Klippan kanapéhoz a jövőben. Vagy hogy tartogat-e meglepetéseket a Pax szekrénysor? Esetleg, hogy mik a Lack asztalka új divatszínei? Az viszont, hogy a lassan, termékről termékre az okosotthonos piacra is bemozduló cégnek mi a következő lépése, az már érdekes.

A sikertelen okostévé után először a drót nélküli töltők jelentek meg az áruházláncnál, aztán az USB-s töltők. Mára pedig van már telefonnal vagy a saját távirányítójával vezérelhető – tompítható és kapcsolható – világítási rendszere is a cégnek. Ez utóbbi ráadásul ipari szabványra épül, ami miatt az érdeklődő hardveresek nagyban neki is láttak a visszafejtésének. Az IKEA-hoz kapcsolódó kultúrának mindig része volt a boltban beszerezhető elemek nem rendeltetésszerű használata, „hackelése”, erre az okosvilágítás is adja magát.

Jövőre érkezik a lemezjátszó és a drótnélküli particsomag is

Jövőre érkezik a lemezjátszó és a drót nélküli particsomag is

Fotó: Ikea

És akkor vissza a pletykához, mert a bútoráruház kínálatát azért nem zenésíteném meg. Reggel a The Verge amerikai híroldal írta meg, hogy októberben távirányítható, okos konnektorokat dob piacra a cég. Ezek hagyományosan a lakás automatizálásának a legegyszerűbb eszközei. Olyanok, mint egy időzítő kapcsolós elosztó, ami a megadott időben villogtatja a lámpát, karácsonyfát. A különbség az, hogy a megfelelő wifis központi egységgel távolról is vezérelhetővé válnak a konnektorok. A lap a svéd Teknikveckan blogra hivatkozva azt írja, hogy a dugaljak tíz euróba, az irányítódoboz 15 euróba fog kerülni.

Emellett azt tudjuk, hogy a kereskedőház már rendelkezik Bluetooth hangfallal, jövőre pedig további okos zeneeszközöket mutat be, amelyet a Sonosszal és a Teenage Engineeringgel közösen fejlesztenek. Lassan kijelenthetjük, hogy az IKEA beszállt az okosotthon-bizniszbe. Csak nem egy mindentudó és drága asszisztens eszközzel, mint a Google vagy az Amazon, hanem csupa olyan aprósággal, amelyek elég olcsók ahhoz, hogy lehessen velük kísérletezni.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. aug. 24., 18:08
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
IKEA
bútor
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Szedlák Ádám

Másvalaki Problémája

Szedlák Ádám
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk