A legszigorúbb minősítést kapta Magyarországon az új Sikoly-film

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Mikrofilm

A szabályok értelmében csak este 22:00 után sikítozhatnak a nézők.

A nálunk március 9-én debütáló, immár hatodik Sikoly-film több szempontból is rendhagyónak ígérkezik: a tavalyi, sorszám nélküli epizóddal (kritikánk) az újra feltámasztott sorozat egyik ikonikus szereplőjétől is búcsút vehettünk, a legújabb rész pedig a kaliforniai Woodsboro kitalált városát maga mögött hagyva immár New Yorkban játszódik. A magyar nézők azonban még egy meglepetésben részesülhetnek: az új epizód a korábbi részektől is durvább, X besorolást kapta itthon, azaz kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott.

A Sikoly eddigi részei jellemzően 18-as karikával futottak (18 éven aluliak számára nagykorú felügyelete ajánlott) – míg a tengerentúlon rendkívül komolyan veszik a besorolásokat, itthon jellemzően kevésbé szigorúak a mozipénztáraknál. Az X címke azonban nálunk is érzékenyen érintheti a film forgalmazását és bevételeit: a szabályok szerint ugyanis az ilyeneket csak 22:00 óra után tűzhetik műsorra a mozik. A Sikoly VI. ráadásul a korábbiaknál hosszabb is: 123 perces játékideje miatt biztos, hogy a vetítések éjfél után fejeződnek be.

Hogy az X-es besorolás mennyire ritka nálunk, azt jók bizonyítja, hogy a nagyobb bemutatók közül legutóbb a 2017-es Bőrpofa keltett nagyobb hírverést azzal, hogy ezt a címkét sütötték rá. Szintén X-et kapott a 2008-as Fűrész 4, amelynek akkor ráadásul 25 százalékos többletjárulékot kellett fizetnie, mivel az indoklás szerint semmi keresnivalója nem volt a plázamozikban, inkább – az itthon nem is létező – horrorfilmekre szakosodott vetítőkben lett volna a helye – írta a port.hu. Ez a két film azonban kimondott belezős horror, míg a Sikoly a slasher, azaz kaszabolós horror egyik iskolapéldája: ennek lényege hogy a közeliben mutatott kínzások helyett feszültségkeltéssel, hirtelen ijesztgetéssel (jumpscare) igyekszik frászt hozni a nézőjére. Ráadásul épp az 1999-es első részt óta a zsánerhez egyfajta parodisztikus él is társul, amit az elmúlt epizódok során csúcsra járatott a franchise. Épp ezért meglepő, hogy ennyire megfeküdte a cenzorok gyomrát a Sikoly VI. Habár a magyar korhatárbesorolásról hasonló még nem készült, a tengerentúli egyesületről Kirby Dick forgatott akciófilmnek és vígjátéknak is beillő dokut Besorolás alatt címmel. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk