Film

Családból is megárt a sok

  • 2020. január 12.

Mikrofilm

Micsoda remek komédiát lehetne arra az ötletre építeni, hogy a széles, és mindig újabb és újabb igényekkel előálló pereputtynak egyszer csak beint nagypapa meg nagymama, kéri szépen vissza az életét a mohó leszármazottaktól, és elhúz messzi tájakra. Micsoda találó szatíra kerekedhetnék annak a közismert emberi vonásnak kitárgyalásából, hogy rokonok mennyire szeretik egymás vérét szívni valami negédes családideál nevében. De ahhoz bátorság kellene, ötlet, vagányság, s mert semmi nincs, ami az ember életét úgy meg tudja keseríteni, mint a család: fekete, fekete humor.

Talán, ha egyszer az Aaltrát jegyző Delépine–De Kervern-páros nekiveselkedik. Vagy a másik páros, a Nakache–Toledano, akik az Életrevalókkal döntögettek tabukat… Ám ezen az egymás életében való részvétel hiányát kompenzáló féktelen ajándékvásárlás ünnepének közeledtével bemutatott lagymatag bohóckodáson csak ásítozni lehet.
A frissen (és nem mellesleg, aránylag fiatalon és piszok gazdagon) nyugdíjba vonuló ellenszenves házaspár a portugál tengerparton szeretne a továbbiakban gondtalanul vénülni, ám különféle családi fennforgások miatt a céljuk egyre elérhetetlenebbnek tűnik. A gyerekek házassági válságától a dédi vélelmezett haldoklásán át az újabb unoka érkezéséig minden ellenük dolgozik. (Nem árulom el, hogy vajon végül rádöbbennek-e, hogy mégsem tudnak idegesítő gyermekeik nélkül élni.) A történetet kizárólag az akadályok szaporítása taszigálja az előre látható végkifejlet felé, a hősök egyetlen jellemvonással bírnak, a poénnak szánt bemondások nem viccesek.

Forgalmazza a Vertigo Média

 

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.