Tartalom

MaNcs 31. évf. 50. sz. (2019-12-12)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A falak romjain

Kedden az országgyűlési Fidesz-kétharmad megszavazta a képviselők jogállásáról szóló, illetve a házszabályi módosításokat.

A szerk.

A szerk.

Teher alatt

Hétfő volt, este volt, hideg volt, eső volt, mégis ezrek tüntettek a Madách téren a kultúra, s benne főként a színházak kormányzati ellenőrzés alá vonása ellen.

Publicisztika

Perger András

Publicisztika

Drága blöff: Paks2 és a magyar klímapolitika

Paks 2 építése késik. Ez nem újdonság, előre tudható volt, hogy itt is úgy lesz, ahogy általában az atomerőmű-építkezéseknél és az előkészítetlen állami gigaprojekteknél. A manapság előtérbe került cinikus klímapolitikai érvelést és az eddigi csúszások miatt elvesztett idő behozására tett kísérleteket azonban érdemes alaposabban megvizsgálni.

Egotrip
Belpol

Új jelentés a 2018-as országgyűlési választás visszásságairól

Belpol

Kérdőjeles kétharmad

A Fidesznek lejtő jogszabályi környezet mellett a szavazatszámlálás anomáliái is hozzájárulhattak a kormánypárt újabb parlamenti kétharmadához 2018 áprilisában – állítja egy friss jelentés.

A kormány hadjárata a minőségi színházak ellen

Belpol

Kifüstölendő tűzfészkek

Az utolsó pillanatban lépett vissza a kormány a magyar kultúra­finanszírozás drasztikus központosításától – látszólag és egyelőre. A széles körű tiltakozás után felpuhított törvény így is visszametszi a színházak és az önkormányzatok önállóságát, ráadásul sarokba szorítja a főpolgármestert.

Interjú

Belpol

„Elképesztően túlterheltek a tanárok, túlélni próbálnak”

Rónay Zoltán, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense

Egyre több iskolán belüli erőszakos esetről számol be a sajtó. De a szakember szerint a média főleg azokat az eseteket kapja fel, ha a diák, netán a szülő követ el agressziót a tanár ellen, míg a fekete pedagógia, a gyakran előforduló tanári terror rendszerint az iskola falain belül marad. Ahogy a bullying is. A megelőzés lehetőségeiről beszélgettünk.

Belpol

Orbán harca a környezetvédelem ellen

Egyre gyakoribbak a magyar kormány holdudvarában a klímaváltozás tényét tagadó vagy bagatellizáló kijelentések. Mivel a Fidesz hatalomra kerülését követően lerombolta a környezetvédelem intézményeit, felmerül a kérdés, vajon nem a kormányzati klímapolitikát előlegezi-e meg ez az új hangnem.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Közös útlevél

Gorgona 1959–1968 – Független művészeti törekvések Zágrábban – Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac Gyűjteményből

Az egyik legviccesebb kiállítási kritikát Hajdu Istvántól olvastam a Beszélőben. Arról szólt, hogy hosszan áll a bezárt galéria előtt.

Könyv

Könyv

Könyv

Csak haladóknak

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

Azt mindenki tudja, hogy Kecskemétnek kiemelt szerepe van a hazai animációs filmgyártásban, de sokan zavarba jönnének, ha az ott készült műveket meg is kellene nevezni.

Könyv

Könyv

Kemencét fűt a pók

Anna Porter: Mit akar Soros?

Sok szempontból már a címe is provokatív a kanadai szerző eredetileg négy éve megjelent, a magyar kiadás számára kibővített, amúgy nem túl terjedelmes könyvének. Elvégre nap mint nap hallhatjuk vezető politikusainktól: ők pontosan tudják, mit akar Soros (leginkább migránsokkal elárasztani és káoszba dönteni országunkat – mindeközben sem megfeledkezvén a magyar lelkek mérgezéséről).

Színház

Színház

Színház

Nem bújhatunk el a sötétben

Kurázsi és gyerekei – Narratíva Társulat

Strukturális szempontból egészen egyedi, izgalmas és ígéretes képződmény a Narratíva Társulat. Első komoly bemutatójuk alapján viszont arra lehet következtetni, hogy az indulást, a biztos alapokat nem a felforgató esztétikai törekvésekben látják: a Kurázsi és gyerekei egy független társulat korrekt előadása gyönyörű pillanatokkal.

Zene

Interjú

Zene

„Az áttörés még várat magára”

Vashegyi György karmester

Mi a különbség a kortárs és a klasszikus szerző zenéjének előadása között? Mi a helyzet az improvizációval? Ilyesmikről és persze a Purcell Kórus műhelytitkairól beszélgettünk. Meg arról, hogy az MMA elnökeként milyen befolyása lehet a művészeti oktatásra.

Interjú

Zene

„Aki kardot ragad”

Sir Bryn Terfel operaénekes

A világhírű walesi basszbariton áriaesttel érkezett december 18-án a Müpába. Bécsi tartózkodása során, épp’ egy bortúra előtt értük el telefonon. Egy legendás Ring-előadásról, a bordeaux-i Moutonokról, Emma Thompson játékáról és Plácido Domingo zaklatási ügyéről is beszélgettünk.

Interaktív
Lokál

Gyilkosság Szalonnán

Lokál

„Az lehetett, hogy direkt megölték”

November elején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonna községben megöltek egy 85 éves asszonyt. A rendőrség négy embert vett őrizetbe, köztük az áldozat egy szomszédját. A helyszínen jártunk.

Lokál

Vörös kód: halálos balesetek a magyar utakon

Október végén járta körbe a sajtót a hír, hogy 127 halálos áldozatot követeltek a közúti balesetek két hónap alatt az országban. A rendőrség „vörös kód” elnevezéssel figyelemfelkeltő kampányt hirdetett. A statisztikai adatok mögé néztünk.

Gasztro
Mikrofilm