Csütörtöktől a mozikban az új magyar természetfilm

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 4.

Mikrofilm

A Tisza-tavat mutatja be Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán munkája.

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom címmel új magyar természetfilm látható csütörtöktől országszerte 57 moziban.

Az alkotás három természetfilmes, Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán  közös munkája. Száz napot töltöttek el a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy teljes év eseményeinek lehet szemtanúja a néző.

A film alapötlete az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarország programtól származik. A cél az volt, hogy a Tisza-tavat olyan módon lássa a nagyközönség, ahogyan érdemes megőrizni, illetve ahogy megismerhető. A film helyszínei bárki által bejárhatók, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról, a tó partjáról.

A Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól a film, amelynek teljes költségvetését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosította.

A film írója, rendezője, vágója és egyik operatőre Szendőfi Balázs, számos díjjal elismert természetfilmes. A marasztalt folyó és a Volt egyszer egy vadvízország című legutóbbi filmjeivel a természet helyreállításának fontosságát hangsúlyozza.

A film mesélője, főszereplője, másik operatőre Ljasuk Dimitry. Az elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar-ukrán rendező újnak számít a filmes szakmában. A Tisza-tónál nőtt fel, 2018-ban kezdett bele a filmezésbe, azóta nemzetközi díjakra és hírnévre tett szert.

A film vezető operatőre és fényelője Fehér Zoltán. A fiatal operatőr készíti a Vad Víz Stúdió természetfilmjeit, legutóbbi két saját filmje – a Múlt és jelen és a Rejtett világ – jelentős díjakat nyert.

A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon, ahol a vetítési alkalmak is megtalálhatók.

A Tisza-tavat ötven évvel ezelőtt víztározónak építették – mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, sok százezer ember nyaralási célpontja. Az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált.

Ez a film előzetese:

Címlapképünk a film előzetesének egy kockája

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk