Két magyart is díjaztak a Blue Danube filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Mikrofilm

Beleznai Márk Kakukkfióka és Gyimesi Anna Affrikáta című rövidfilmje is győzött.

Kihirdették a hatodik alkalommal megrendezett Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjait. A seregszemlén a közelmúlt legjobb független- és rövidfilmjeit mutatták be, közte Cannes-ban, Berlinben és az Európai Filmdíjon is versengő alkotásokat.

Az első alkalommal meghirdetett Duna Sellő kategóriában a régióban élő női alkotók rövidfilmjei indultak, a győztes pedig a magyar Gyimesi Anna Szarajevóban is bemutatott Affrikáta című filmje lett, amely egy egyedülálló anyáról szól, aki a tengerparton szembesül a mozgássérült tinédzser lányáért vállalt mártíromságával. A zsűri értékelése szerint a rendezőnőnek a csodával határos módon sikerül sokféle témát – anyaság, női lét, tinédzserkori szorongás, fogyatékkal élők együttélése – összefonni, ami minden más rövidfilmben túl sok lett volna.

Ugyancsak magyar siker született a narratív rövidfilmek között: Beleznay Márk Kakukkfiókája lett a legjobb. Ennek főhőse egy Budapest külterületén tengődő díler, akinek életét féltestvére érkezése borítja fel. A zsűri értékelése szerint a film egy fiatal felnőtt és egy serdülő féltestvér találkozásának mély és összetett története. Kapcsolatuk megfogalmazása a film tetőpontján egy spontán tánc kiemelkedő filmes pillanata: a szabadság, a rövid időre egymásra és önmagunkra találás ingatag csodája. A film az egyik legégetőbb társadalmi krízisünk mélyen humanista megközelítésű, letisztult formavilágú, megindítóan szép ábrázolása.

A fesztiválról és a díjazottakról További információk itt és itt találhatók.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.