Eddig Vasember gúnyáján dolgozott, most védőmaszkot készít az egészségügyi dolgozóknak

  • Szabó Ádám
  • 2020. április 7.

Mikrofilm

Élete legfontosabb munkája - nyilatkozta a művész.

Ragadozó, a Men in Black - Sötét zsaruk első két része vagy A majmok bolygója 2001-es remake-je - Eddie Yang számtalan hollywoodi szuperprodukción dolgozott a speciális effektusokon, a maszkon, a kosztümön vagy a látványon ügyködő csapatok tagjaként. Karrierje csúcsa talán A vasember című Marvel-mozi, hiszen gumit, latexet és a digitális technológiát is felhasználva ő is közreműködött a szuperhős jelmezének létrehozásában.

Most azonban még ennél is fontosabb munkát végez: maszkokat készít azok számára, akik a frontvonalon harcolnak a koronavírus ellen.

"Tenni akartam valamit, segíteni az embereken" - magyarázta. A Renew Church LA és a Project 612 nevű jótékonysági kezdeményezések mögött álló Lisa Yen segítségével látott volna munkához. Hiába volt meg azonban a tudás és az anyagi háttér, világszinten hiány van a maszkok alapanyagából - itt, a Narancson is írtunk róla, hogy a világ titkosszolgálatai kémfilmekbe illő módon halásszák el egymás elől a létfontosságú egészségügyi szállítmányokat.

Eddie Yang

Eddie Yang

Fotó: Variety

 

Yang-nak végül sikerült egy szállítmányt szereznie az alapanyagokból, orvosok jóváhagyásával pedig kialakította az előírásoknak megfelelő designt. Iparági barátait is segítségül hívta, a Looper - A jövő gyilkosa című sci-fi speciális effektusain dolgozó Sally Ray például a műanyagok lézeres vágását vállalta magára.

Kezdeményezésének hamar híre ment, önkéntesek tucatjai jelentkeztek, így a maszkok rövid időn belül el is jutottak a kórházakba. Eddig saját stúdiójában közel 1400 maszkot készített, de Yang nem hagyja abba a munkát - a forgatások egyébként is hetek óta állnak, a filmipar a képregényfigurák helyett ezúttal a valódi hősökre, az orvosokra és kórházi dolgozókra figyel.

Figyelmébe ajánljuk