A titkosszolgálatok rejtett akciókkal igyekeznek megkaparintani az egészségügyi berendezéseket

  • narancs.hu
  • 2020. április 3.

Külpol

"Soha nem volt dolgom ilyen komplex akcióval" - mondta el a Moszad ügynöke.

A titkosszolgálatok általában nemzetbiztonsággal, terrorizmussal és nemzetközi bűnügyekkel vannak elfoglalva, a koronavírus azonban az ő működésükre is hatással van - az akciók fókuszában ugyanis az utóbbi időben az áll, hogy minél többet szerezzenek be országuk számára a koronavírus elleni harchoz elegedhetetlen egészségügyi eszközökből. Ezek többségéből ugyanis világszinten hiány van, így a maradék szállítmányokért óriási harc folyik.

A Chanel 12 Uvda című oknyomozó műsora az izraeli Moszad titkosszolgálat technológiai részlegének vezetőjével készített riportot aki elárulta: elképesztő harc folyik a lélegeztetőventilátorokért és egyéb eszközökért. "Számtalan műveletet felügyeltem már, de soha nem volt dolgom ilyen komplex akcióval" - nyilatkozta. A kulcsfontosságú eszközök beszerzésével megbízott Moszad 25 ezer N95 légzőmaszkot, 20 ezer vírus tesztkészletet, 10 millió orvosi maszkot és 700 munkaköpenyt szerzett be a közelmúltban. A lélegeztetőventilátorból, amiből a legnagyobb a hiány, 27-et sikerült beszerezniük, további 160 pedig már úton van.

"A világ a réseken keresztül értékesíti a ventilátorokat. Meg kell találnunk ezeket a réseket. Világbajnokok vagyunk a műveletek területén és tudjuk, hogyan vezényeljünk le egy ilyen komplex akciót" - mondta el a Moszad ügynöke. Bevallása szerint munkatársaival együtt kb. napi 2 ezer fülest kapnak - van amelyik hamisnak bizonyul és olyan is előfordul, hogy valaki megelőzi őket. Minden kapcsolatukat és befolyásukat latba kell vetni ugyanis, hogy rátegyék a kezüket a szállítmányokra - akár másokéra is.

Az eszközökért és felszerelésekért folyó gátlástalan harcot néhány példával is szemléltette: "Előfordult, hogy a teherautóink már megérkeztek a gyárhoz, egy másik európai ország viszont megelőzött minket és felpakolták az árut. Arra is volt példa, hogy már a repülőgépün rakterében volt az áru, de mindent ki kellett pakolni, mert az embargó miatt a gép nem szállhatott fel."

A világot szinte lezárták, az árak pedig az eredeti négyszererése-ötszörösére emelkedtek - ennek ellenére az ügynök biztos benne, hogy sikerül beszerezniük 7 ezer ventilátort. Izraelben eddig 7010 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 39-en haltak meg a betegségben, 338-an pedig felépültek belőle.

Figyelmébe ajánljuk