Egy férfi, aki felvette a harcot a hatalmasokkal

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 14., 09:45
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kezdődik a Verzió: holnapra ajánljuk az Így szép az életet. Remek film.

Mit lehet csinálni, ha egyik nap bejelentik, hogy jövő hónaptól nem ott fogtok élni, ahol eddig, mert a helyi szénbánya terjeszkedik, a fejtő mélyül, és nektek nincs maradásotok? Nyilván van az általános reakció, a beletörődés; az elfogadása annak, hogy nagy emberek nagy döntéseivel szemben úgysem lehet felvenni a kesztyűt, el kell az ilyet fogadni. De van a kevésbé általános válasz, amikor jön valaki, aki nem hagyja magát, rámutat az igazságtalanságokra, és megküzd azért, amit fontosnak tart.

Jairo Fuentes

Jairo Fuentes

Jelenet a filmből

Egy ilyen emberről szól ez a doksi. A férfit Jairo Fuentesnek hívják, és vélhetőleg nem ismeri senki, aki nem Kolumbiában él. Ő a vezetője Tamaquito falu közösségének az ország északi részén, az erdő közepén. Ott, ahol pont van egy felfoghatatlanul nagy külszíni fejtésű szénbánya, és hát ahogy az lenni szokott, a terjeszkedés folyamatos, a fejtő egyre csak mélyül, és olyan területeket ér el, ahol emberek élnek. Így Jairo kis faluját is, ahonnan ki kellene költözni, mivel ez az elvárás. Itt viszont kissé másként gondolják, vagy legalábbis Jairo mondja azt, hogy legalább legyen valami konszenzus, ne elégedjünk meg annyival, hogy kedvesen mosolygó emberek beszélnek arról, hogy majd pszichológusok fognak segíteni feldolgozni a kitelepítést a lakosoknak.

THE GOOD LIFE - LA BUENA VIDA (Offical Trailer)

The village of Tamaquito lies in the forests of Colombia. Here, nature provides the people with everything they need. But the Wayúu community's way of life is being destroyed by the vast and rapidly growing El Cerrejón coal mine. Determined to save his community from forced displacement, young and charismatic leader Jairo Fuentes sets out to negotiate with the mine's operators.

Az Oscar-díjas Jens Schanze visszafogott módszerekkel dolgozik: nincsenek unalmas szakértők, inkább magát az életet, a megszokott rend szerint zajló hétköznapokat látjuk. Leülnek a falu lakosai, és elkezdenek beszélni, egyikük elmondja, hogy egyedül maradtak ebben a küzdelemben, aztán nézzük, ahogy kimennek vadászni, belemennek a folyóba, és innen nézve persze nehéz elhinni, de boldogok. Csak pont ettől az élettől akarják őket megfosztani, és jön a szokásos műsor: mosolyogós emberek jönnek, akik elmondják, miért lesz nekik jobb, hová kell majd menniük. Mi meg már nem a boldogságot, hanem a félelmet és a szomorúságot látjuk a távolba révedő tekintetekben.

false

 

Jelenet a filmből

Schanze kamerája a kezdetektől fogva követte a történéseket, így látjuk a falugyűléseket, a kitelepítést és Jairo elszántáságát is. Mert elsősorban róla szól ez a film, és arról, hogy van egy ember, aki nem adja fel. Bár sejti, hogy nem győzhet, de nem akarja elfogadni az igazságtalanságot. Elmegy Svájcba is, és csak azért is elmondja a bányavállalat illetékeseinek, hogy ez így nincs rendben. Csak mosolyognak rajta, mi meg legszívesebben ordítanának.

Így szép az élet (La Buena Vida). Német–svájci–kolumbiai dokumentumfilm, 97 perc, 2015. Vetítik: Művész, nov. 15. (szerda), 20.00; Toldi, nov 16. (csütörtök), 16.00

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet a Verzió Filmfesztivál ideje alatt is, mert minden nap új kritikával jelentkezünk.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 14., 09:45
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. november 14., kedd 19:55
  „nincsenek unalmas szakértők, inkább magát az életet, a megszokott rend szerint zajló hétköznapokat látjuk.”

  Elnézést, nem akarok okoskodni, de a dokumentumfilmekben nem szoktak szakértők lenni. Szakértők az ismeretterjesztő filmekben vannak, de az egészen más műfaj. Azt a filmet, amiben a szereplőket a hétköznapi környezetükben látjuk, szituációs dokumentumfilmnek hívják. Milyen kár, hogy nálunk már csak elvétve készülnek ilyenek.

  Érdekes lenne tudni, hogy ez a Jens Schanze hogyan szerzett tudomást az esetről, és mennyire nyúlt bele a sztoriba, például Jairo Fuentes akkor is elutazott volna-e Svájcba az illetékesekhez, ha nincs filmforgatás, vagy ez egy forgatókönyvírói ötlet volt.

 2. 1
  öregmedve
  2017. november 14., kedd 16:32
  Valami hasonló rémlik nekem is.
  Egy közeli országban egy idősödő juhásznak elveszik a földjét,hogy az a miniszterelnök strómanjáé legyen.
  A juhász nem nyugszik bele a lopásba,és mivel éppen önkormányzati választás esedékes,ő is jelölteti magát.Ellenfele -mit tesz isten- pont a kis nagy ember strómanja.
  Aztán a választás előtti éjszaka a juhászt elüti egy autó,és meghal.
  Az illetékesek nyomozgatnak de valójában " csak mosolyognak rajta, mi meg legszívesebben ordítanánk"
  Ismerős?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk