Elhunyt Jean-Marc Vallée, a Hatalmas kis hazugságok és a Mielőtt meghaltam rendezője

  • narancs.hu
  • 2021.12.27 17:58

Mikrofilm

58 éves korában eddig ismertlen körülmények között hunyt el.

December 26-án váratlanul, mindössze 58 éves korában elhunyt a francia-kanadai származású rendező, Jean-Marc Vallée, akit az utóbbi évekből olyan sorozatok kapcsán ismerhettünk, mint a Hatalmas kis hazugságok vagy az Éles tárgyak.

Vallée a 80-as években kezdte a szakmát, de sokáig csak videoklipeket, illetve rövidfilmeket forgatott. Az igazi filmes sikereire a 2000-es évekig kellett várnia: a C.R.A.Z.Y., majd pár évvel később Az ifjú Viktória királynő is remek kritikai visszhangot kapott, ez utóbbi még egy Oscar-díjat is nyert a legjobb kosztüm kategóriájában. 

Elhunyt Jean-Marc Vallee

 
 
Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Legnagyobb sikereit a 2010-es évek első felében érte el: a Mielőtt meghaltam 3 Oscar-díjat zsebelt be, köztük a legjobb férfi fő- és mellékszereplőnek járót is, melyet Matthew McConaughey, illetve Jared Leto vihettek haza, de Vallée is ezért a filmért kapta meg egyetlen Oscar-jelölését, igaz nem íróként vagy rendezőként, mely munkásságáról a legtöbben ismerhetik, hanem vágóként, ugyanis bár általában álnéven, de ebben a szakmában is folyamatosan alkotott. - összegzi munkásságát az IGN.hu.

Jean-Marc Vallée halálának oka egyelőre nem ismert.

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

A tigris és a macskák

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.

Sorompók közt

„Fölléptél. Ez engem megujit, / Hogy a sorompók közt ketten állunk. / Most, barátom, küzdjünk, hadd legyen / Győzedelmünk vagy vitéz halálunk!” Ezzel a szakasszal zárta Egy fiatal íróhoz című 1845-ös versét Petőfi Sándor, s a beazonosítható címzett, Jókai Mór (azaz akkor még Jókay Móric) voltaképpen azóta is ott áll hajdani pápai diáktársa mellett.