"Oroszország démonizálása nagy hiba a Nyugat részéről"

Mikrofilm

De hogy jönnek az osztrák csigák Horn Gyulához? Werner Herzog erről is mesélt nekünk.

Csütörtökön megjelent lapszámunkban interjút olvashatnak a német filmrendezőlegendával, a fáradhatatlan Werner Herzoggal. A beszélgetés során Gorbacsov éppúgy szóba kerül, mint a Star Wars, Putyin és egy perui dzsungelkaland, melynek során a rendező hamisításra kényszerült. Az interjút Köves Gábor készítette. Ízelítő:

Magyar Narancs: Nemrég Mihail Gorbacsovval készített beszélgetős dokumentumfilmet, a kölcsönös szimpátia jól érezhető az interjúkból. Épp ezt – a túl baráti hangnemet – kifogásolták az újságírók: hogy nem kérdezett keményebben.

Werner Herzog: Gorbacsov örömmel nyugtázta, hogy nem egy újságíróhoz kell beszélnie, hanem egy költőhöz. Ezt ő maga mondta. Figyelemmel kellett lennem az egészségi állapotára is, az interjúk nem tarthattak tovább egy óránál. A kórházból érkezett mindhárom alkalommal. Aktuálpolitikáról nem akart beszélni, nekem sem állt szándékomban. Úgy éreztem, ez az utolsó alkalom, hogy nyilvánosan megszólal. Már csak ezért sem akartam történészkedni, inkább a lelkébe akartam belelátni.

false

 

Fotó: MTI

MN: Jólesett, hogy Gorbacsov meglátta önben a költőt?

WH: Ne csináljunk ebből nagy ügyet! Elég legyen annyi, hogy rögtön megtaláltuk a közös hangot. A filmben az önök volt miniszterelnöke, Németh Miklós is feltűnik. Németh és Gorbacsov szintén hamar megtalálták a hangot. Kedvelték és értették egymást, Magyarországon találkoztak először, még a hatalomra kerülésük előtt. Jól emlékszem, ahogy Horn Gyula és Alois Mock átvágták a szögesdrótot – csodás felvételek őrzik ezt a megrendezett eseményt. Ez maga volt a világtörténelem. És tudja, mi volt a vezető hír aznap az osztrák híradóban? A csigákról közöltek anyagot. (...)

MN: Oliver Stone egy többrészes interjúfilmet szentelt Putyinnak. Ön nem tervez hasonlót?

WH: Nem. Oliver Stone nagyon érdekes beszélgetéseket folytatott Putyinnal. De azt érzem, kicsit mintha kedve támadt volna démonizálni Oroszországot. Persze Magyarországnak minden oka megvan az oroszokkal szembeni bizalmatlanságra, ha másért nem, az ’56-os forradalom vérbe fojtása miatt. De ha a filmemnek van üzenete, akkor az az, hogy Oroszország démonizálása nagy hiba a Nyugat részéről.

A teljes cikket a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Figyelmébe ajánljuk