Nézzen ingyen régi magyar filmeket karácsonykor!

  • narancs.hu
  • 2019. december 20.

Mikrofilm

66 régi magyar filmet tett elérhetővé a Filmalap, vannak köztük igazi érdekességek is.

Ingyen nézhetővé tett karácsonyra 66 magyar filmet a Filmalap, a filmeket december 20-tól január 5-ig lehet online megnézni.

A Filmarchívumban megőrzött és felújított filmek karácsonyi csomagjában játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek.

Most bárki megnézheti az első Magyarországon forgatott filmfelvételeket, amelyeket a Lumière-fivérek készítettek 1896 Budapestjéről, de az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film "kritikai kiadását" is közzétették. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

A népszerű játékfilmek közül ugyanakkor most megnézhető Keleti Mártontól a Mágnás Miska és a Csodacsatár, vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmje.

Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely az Arany Medve-díjat kapta meg 1975-ben Berlinben, ahova idén februárban 4K felbontásban, teljeskörűen restaurálva tért vissza, majd újra nagy sikert aratott világszerte.

Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert vígjátéka, a Sose halunk meg, és Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is látható lesz.

A válogatásban szerepelnek animációs filmek is, mint például a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi; az ifjúsági filmek közül, az Égigérő fű, továbbá a Noé bárkái című természetfilm is.

A részletes lista és a filmek linkjei itt érhetők el!

Figyelmébe ajánljuk