Itt a Netflix alternatívája: ingyen nézhető filmritkaságok és művészfilmek

  • Szabó Ádám
  • 2019.06.20 17:05

Mikrofilm

Spike Jonze és Gus van Sant egy-egy műve után most egy rég elveszettnek hitt francia rövidfilm nézhető, de csak egy hétig.

Habár a világ a Netflixre és a mellé felsorakozni igyekvő Disney-re, Apple-re és Warner Bros.-ra figyel, a hagyományos csatornák pedig erőiket egyesítve próbálnak túlélni, a legnagyobb játékosokon is túl van streaming-élet.

Ha például unja már a csapból is ömlő szuperhősös filmeket, vagy az egy kaptafára készülő világvége-sorozatokat és Trónok harca-koppintásokat, rajong a független és avantgárd filmekért, ráadásul nem szívesen fizet az interneten fogyasztott tartalmakért, a Le Cinéma Clubot önnek találták ki.

Az aprócska filmes oldalt egy függetlenfilmes producer,

Marie-Louise Khondji alapította

2015 júliusában – ezzel szeretett volna egy olyan platformot létrehozni, ami nem több ezer címes választéka miatt vonzó, hanem a gondosan válogatott filmek miatt.

Épp ezért a site-on minden héten egyetlen film érhető el ingyenesen; olyan, feltörekvő tehetségektől vagy művészfilmes berkekben ismertebb rendezőktől, akikre érdemes odafigyelni. Az eddig szenvedélyből készített oldal a közelmúltban egyre több nézőt szerzett, és ahogy a Chanel szponzorként beszállt, lassan valódi üzletté alakult, ráadásul ki is bővült: exkluzív fotógaléria érhető el (Alan J. Pakula Az elnök emberei című 1976-os filmjének forgatásakor készített standfotók böngészhetőek), és interjúk is olvashatóak olyan feltörekvő filmkészítőkkel, mint például a Sundance-en díjazott Joe Talbot. A fejlődés a filmválasztékon is érezhető: ezen a héten egy igazi ritkaság,

Claire Denis sokáig elveszettnek hitt 40 perces rövidfilmje,

a Keep It for Yourself nézhető. A fekete-fehér film egy francia nő romantikus viszontagságait követi nyomon New Yorkban. Ez Denis egyetlen Amerikában forgatott filmje, ami eredetileg egy szkeccs-sorozat részeként készült – az egyetlen kikötés az volt, hogy szerepelnie kell benne egy Figaro kocsinak. Erre a szabályra húzott fel a rendezőnő egy love storyt, mely egyben tisztelgés is egy rég nem létező New York előtt.

Claire Denis filmrendező

Claire Denis filmrendező

Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

 

Khondji, a Le Cinéma Club alapítója épp a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra utazott, amikor a repülőn összefutott Denisszel. Mesélt neki a projektjéről és engedélyt kért, hogy a Keep It for Yourselfet is műsorra tűzhessék – a rendezőnő azonnal beleegyezett, de nem volt saját példánya a filmből.

Végül egy japán VHS-en sikerült megtalálni a teljes szkeccssorozatot, amit egy ausztrál felhasználó árult eBay-en. A közelmúltban olyan rendezők korai, vagy kevésbé ismert filmjei voltak elérhetőek, mint  Agnès Varda, Gus Van Sant vagy Spike Jonze; de a folytatás is erősnek ígérkezik: jövő héten Chris Marker felújított The Koumiko Mystery című műve érkezik, majd Yasujiro Ozu egy alkotása következik.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper azt vizsgálja, meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?