Még be sem mutatták, de máris rekordot döntött a Bosszúállók: Végjáték

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 5.

Mikrofilm

A magyar jegyigénylő oldal is lehalt a túlterhelés miatt.

Nem vállalunk túl nagy kockázatot, ha azt mondjuk, a mozitörténet egyik legnagyobb vállalkozásának záró epizódja a világon mindenhol megrengeti majd a kasszákat. Ugyan a hivatalos bemutatótól még hetekre vagyunk (itthon április 24-én, az Egyesült Államokban két nappal később érkezik a vásznakra), a film máris elkezdte a rekorddöntéseket. Az amerikai Fandango jegyárusító oldal szerint soha egyetlen filmre se váltottak annyi elővételes jegyet, mint most a Bosszúállókra. Az eddigi csúcstartó a Star Wars: Az ébredő erő volt, amelyet két újabb Csillagok háborúja-film, Az utolsó Jedik és a Zsivány egyes követett. Utóbbi kivételével mindegyik 220 millió dollárral nyitott a mozikban, a Bosszúállók valószínűleg ezt is felülmúlja majd. Az előrejelzések szerint a legújabb Marvel-film megdönthet egy másik fontos rekordot is és minden idők legjobb nyitóhétvégéjét produkálhatja. A jelenlegi csúcstartó az előző epizód, a Végtelen háború 257 millió dollárral – érdekes módon jegyelővétel tekintetében ez csak az ötödik az örökranglistán a Star Warsok és a Végjáték után.

Ha a szakértők becslése nem csal, az új Bosszúállók akár 300 millió körüli nyitóhétvégével, és 800 millió dollár körüli világszintű debütálással számolhat majd.

Van azonban, ami ellene szól:

több mint három órás játékideje miatt sokkal kevesebbszer vetíthetik le a mozik egy nap, mint egy szabvány másfél-két órás blockbustert. Bizakodásra adhat viszont okot, hogy a világ legtöbbet hozó filmjei hasonlóan hosszúak: az Avatar 162, a Titanic 194, a Star Wars: Az ébredő erő pedig 136 perces. Hasonló várakozás épp utóbbi film bemutatását előzte meg – az új Star Wars trilógia nyitódarabjától legtöbben azt várták, letaszítja a trónról James Cameron Avatarját, ami még mindig minden idők világszinten legtöbbet hozó filmje, több mint 2,7 milliárd dollárral. Ez minden bizonyára azért nem sikerült neki, mert az ázsiai eredmények némileg elmaradtak a várakozásoktól.

A Fandango képviselője szerint azonban a Végjátéknak most összejöhet az, ami a Star Warsnak nem sikerült. Erik Davis úttörő, történelmi teljesítménynek nevezte, hogy a Bosszúállók megdöntötte az eddig jegyeladási rekordokat. Mint fogalmazott, hezitál kijelenteni, hogy ez minden idők legjobban várt filmje, de a számok elképesztőek. „Soha nem láttam még ilyet” – írta.

Sokat elmond a film körüli őrületről, hogy azok a szerencsések, akiknek sikerült jegyet venniük az első vetítések egyikére, most elképesztő összegekért, akár

több ezer dollárért árulják

azt az aukciós oldalakon. A rekordot az a 4,999$ jelenti, amit két április 28-i, New York-i jegyért fizettek – ez pedig még csak nem is a premier napja, hanem egy két nappal későbbi vetítés.

Mi sem maradunk le az amerikai rajongóktól: ahogy elkezdődött a jegyelővétel, a Cinema City magyarországi oldala a túlterhelés miatt lehalt.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek.