Rendezőt talált végre A gyűrűk urából készülő tévésorozat – nem is akárkit

  • Szabó Ádám
  • 2019. július 8.

Mikrofilm

Dínók után törpöket és hobbitokat rendez a mester – rekordbüdzséből.

A Trónok harca ugyan befejeződött, de ezután sem marad tévénk fantasy meg sárkányok nélkül – az Amazon nagyon reméli, hogy A gyűrűk urát feldolgozó sorozata lesz a következő nagy tévés durranás.

A hírek szerint 500 millió dollár körüli összegből készülhet az egyelőre kétévadosra tervezett gigashow (https://www.indiewire.com/2018/03/lord-of-the-rings-tv-show-budget-amazon-1201941431/); az eredeti mozis trilógia ennek kicsit több mint a feléből, 281 millió dollárból készült, míg a legutóbbi Hobbit-trilógiát 623 millió dollárból hozták ki.

Összehasonlításképpen: a dramaturgiailag a végére széteső, ám a látvány terén új nívót teremtő Trónok harca epizódonként körülbelül 15 millió dollárba került,

azaz egyetlen évad sem kóstált többet 150 milliónál. Az Amazon ellenben csak a jogokért 250 milliót fizetett.

Eddig viszonylag keveset tudunk a showról (Aragorn is itt lesz: egyre többet tudunk A Gyűrűk Ura tévésorozatról): az biztos, hogy az eredeti trilógia előtt játszódik, és hogy a fiatal Aragorn is szerepet kap benne.

A produkciós oldalról azonban egyre több minden derül ki – most például az, hogy J. A. Bayona fogja rendezni az első két részt. A spanyol direktor 2007-es Árvaház című horrorjával hívta fel magára először a figyelmet, de jól sikerült hollywoodi bemutatkozása is: a 2004-es cunami-katasztrófáról szóló A lehetetlen című dráma jó kritikákat és Naomi Watts révén egy Oscar-jelölést is kapott. Ezt követte a Szólít a szörny című sötét fantasy-dráma, majd tavaly a Jurassic World: Bukott birodalom. Bayona tévés területen is ismerősen mozog, a Londoni rémtörténetek című sorozat két epizódját is ő rendezte.

A Gyűrűk ura-sorozat írógárdájának gerincét is igazi nagyágyúk alkotják:

ott van JD Payne és Patrick McKay, akik az új Star trek franchise-ért felelnek, Bryan Cogman a Trónok harca, valamint Gennifer Hutchison, a Better Call Saul egyik írója.

Figyelmébe ajánljuk