16 éves fiút záratott börtönbe felségsértésért Orbán példaképe – az előzmények nagyon ismerősek

  • narancs.hu
  • 2014. december 25.

Narancsblog

Minden, amit Orbán Viktor nagy víziójáról, az illiberális államról tudni kell, az most megtudható egy rövid hírből. Ami az illeti, elég hátborzongató lehetőségek előtt állunk.

Bátor volt, hogy nehéz döntéseket hozzon (…) mindannyian ilyenek szeretnénk lenni” – mondotta Orbán Viktor tavaly kedves vendégéről, Recep Tayyip Erdoğan török államfőről.

Lássuk, mivel vétette észre magát e nagyszerű férfiú az utóbbi jeles napokban! Azt írják a lapok, hogy az államfő megsértésének gyanújával vizsgálati fogságba vetettek egy gimnazistát Törökországban. A mindössze 16 éves fiú nem egyebet követett el, mint korruptnak nevezte Erdogan elnököt – egy Konya városában elmondott megemlékező beszédben. A fiú, akire – ha bűnösnek találják – négyéves börtönbüntetés is kinézhet, egy baloldali mozgalom tagja.

false


Az már eleve kiborító, ha gyerekeket üldöz, fenyeget és abuzál a politikai hatalom, de nem jobb a helyzet akkor sem, ha ettől (bár semmi okunk rá, mégis) nagyvonalúan eltekintünk. Akkor ugyanis az jön ki, hogy mire számíthatnak egy illiberális államban a vezető politikai ellenfelei. Semmi jóra. Annál is kevésbé, mert az esetnek eléggé közismertek az előzményei: épp egy éve történt, hogy az akkor még miniszterelnökként példaképeskedő Erdoğan kormányába egy óriási korrupciós villám csapott. Minek során a rendőrség Erdoğan több bizalmi emberét is eljárás alá vonta. S mi lett a vizsgálat eredménye? Önök kitalálták: elbocsátások, lefokozások, több száz főt érintő leszámolás, melynek áldozatai azonban nem a korrupcióval vádoltak, hanem rendőrök, ügyészek, a vizsgálat elindítói és lefolytatói. Mert Erdoğan könyörtelenül bosszút állt, s bosszúja, íme, egy év múltán egy 16 éves gyereket is utolért.

Mindannyian ilyenek akarunk lenni” – mondta Orbán Viktor Erdoğanról… Nem árt tehát résen lenni, a minap Orbán Viktor kormányába egy hatalmas korrupciós villám csapot bele, eltalálván egy csomó bizalmi emberét! Reszkessetek, gyerekek! S tegye fel a kezét, aki ezek után minálunk is illiberális államot szeretne!

Figyelmébe ajánljuk