A hatalom félelme – Rendőri akciók 1981-ben és 2015-ben

  • narancsblog
  • 2015. június 8.

Narancsblog

A helyzet olykor annyira tragikus, hogy azon már csak röhögni lehet.

1981 késő nyarán-őszén több felirat is megjelent Mátészalka főterén, a Lenin parkban. Először augusztus 26-án tűnt föl a Lenin-szobor márványtábláján csupa nagybetűvel, hogy „HÜJE VOLT”. Mint utóbb kiderült, az ismeretlen önkéntes föliratozó a parkban lévő lila petúniák virágszirmait használta. Az észlelés után a hivatalos szervek a márványtáblát megtisztították, ám szeptember 10-én a mátészalkaiak ismét arról értesülhettek, hogy „HÜJE VOLT”. Azoknak, akiknek netán kétségeik lettek volna, kire utal a létige múlt idejű alakja, a szeptember 16-i felirat adott egyértelmű eligazítást. Ezúttal a pártbizottság téren lévő székházának falára mázolták az épület előtti díszcserje zöld levelét fölhasználva, hogy „LENIN HÜJE”. Szeptember 25-én újra a szobor következett, ezúttal fekete irónnal tudatták a lakosokkal, hogy a Lenin-emlékmű  „A PARK MADÁRIJESZTŐJE”.

Az eset rendkívül kínos volt a pártállam helyi képviselőinek, már csak azért is, mert a pártbizottságon kívül a téren székelt a mátészalkai munkásőrség parancsnoksága is. Előbbiből remek kilátás nyílt a szoborra, utóbbiban éjjel is teljesítettek szolgálatot, sőt a téren járőröztek is – mégsem vettek észre semmit. Az sem segített, hogy a második eset után a megyei rendőr-főkapitányság állambiztonsági osztálya elrendelte a park fokozottabb ellenőrzését.

A madárijesztős firka után a hüje is látta, az eset rendkívül komoly, így hát az ügy felderítésébe bekapcsolódott a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztálya. „R”, azaz Rendkívüli Esemény-dossziét nyitottak, mozgósították ügynökhálózatukat, környezetrajzokat készítettek többtucatnyi potenciális elkövetőről, megvizsgálták a Belügyminisztérium III/III-3. osztály nyilvántartásában szereplő valamennyi kézírásmintát, illetve felkutatták a korábban hasonló magatartásért akár csak gyanúba keveredett személyeket; jelentéseket és aktákat gyártottak. A hatóságok megítélése szerint a feliratok nyilvánvalóan kimerítették az izgatás fogalmát, és alkalmasak voltak arra, hogy a magyar (de legalábbis a mátészalkai) dolgozókat a testvéri szovjet nép, és annak nagy forradalmár fia ellen hangolják.

A több hónapos nyomozás totális kudarccal végződött, pedig a szervek ellenprovokációval is igyekeztek előcsalogatni a tettes(eke)t: október 21-én (az időzítés nem független a forradalom közelgő 25. évfordulójától) a pártház falán megjelent egy ÉLJEN LENIN! felirat, amely azonban hiába nem tűnt el onnan villámgyorsan, senkit nem csábított átmázolásra. A népi véleménynyilvánítás befejeződött, és a tehetetlen hatóság az ügyet 1982. július elsején ad acta helyezte.

*

2015 kora nyarán fiatalok csoportjai lefestettek és megrongáltak olyan köztéri óriásplakátokat, amelyek a kormány bevándorló- és idegenellenes üzeneteit közvetítették. Az akciókat a kormányzat, illetve a kormánypárt képviselői a törvényes renddel szembeni fenyegetésként értékelték (feszt erőszakot emlegetnek), és ennek megfelelő ellenlépéseket helyeztek kilátásba, feljelentéssel is fenyegetőznek.

A helyzet demokratikus rendőrségünk megítélése szerint is súlyos – másra legalábbis nemigen következtethetünk a 444.hu által nyilvánosságra hozott jelentésből. A közegek „rendőri mivoltukat” elrejtve, szükség esetén a járókelők, sőt a közeli étterem személyzete között elvegyülve figyelték folyamatosan a fölforgató ténykedést végző elemeket. Majd minden kampányplakátot rendőrök sasolnak; ám a hazai viszonyok ismeretében biztosra vehetjük, hogy a rendőrség a valós vagy feltételezett politikai elvárásnak megfelelni akarva cselekszik így. Viszont az akció sikeres, 1981-gyel ellentétben van tettenérés is!

*

1981-ben és 2015-ben is az uralkodó ideológia köztéri megnyilvánulásai ellen léptek föl bátor emberek, mégpedig a hatalmat leginkább ingerlő módon: a humor, a nevetségessé tétel eszközeivel. A komikum forrása mindkét esetben ugyanaz: a hatalom eltúlzott reakciója a viccre (viccsorozatra). Mert ezt nem tűrte 1981-ben a pártállam, és ezt nem tűri 2015-ben a kormányzó politikai elit. Pedig Orbánék ezzel teszik magukat végképp röhejessé; igen, röhejessé, még ha kampányuk ordítóan aljas szándékai és lehetséges következményei a legkevésbé sem nevetségesek.

(Az 1981-es eset felidézésénél a Betekintő és az ArchívNet egy-egy vonatkozó írására támaszkodtunk.)

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Zsákban futás a pálya mellett

Hankó Balázs Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.