Magyar kórházat a magyaroknak. Romániában – Erdélyieket aláz, minket szívat az egészségügyi államtitkár

  • narancs.hu
  • 2015. június 6.

Narancsblog

Az Orbán-kormány szerint az erdélyi magyarok többsége annyira hülye, hogy 95 évvel Trianon után sem volt képes (hajlandó) megtanulni románul.

„Gyakran előfordul, hogy az erdélyiek nem a román, hanem a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe, ami viszont nem szabályos, bár a kórházak ezt mégis megoldják valahogy” – nyilatkozza a Magyar Nemzetnek Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, de úgy látszik, ez – mármint az, hogy az efféle ügymenet „nem szabályos” – egyáltalán nem okoz számukra álmatlan éjszakákat. Vagyis hogy okoz, de nem úgy. Az államtitkár szerint ugyanis „a jelenség oka, hogy a határon túl már alig maradt magyarul beszélő orvos és ápoló, ezért a határon túliak nem is tudják megértetni panaszaikat”.

Rámutatott a lábára, és keserves képet vágott a góbé

Mi következik ebből? Nem fogják elhinni. Építsünk egy magyar kórházat Erdélyben! Papíron: Romániában. Ahogy mondja: „állami finanszírozásból, Romániával együtt”. Ugye csak viccel? Ráadásul olyan indokokkal áll elő, ami nemcsak a románok, de az erdélyi magyarok számára is sértő.

Zombor Gábor

Zombor Gábor

Fotó: MTI

Kezdjük azzal, hogy Zombor arra természetesen nem tér ki, hogy például a Ceauşescu-időkben hogy a túróba vették volna igénybe a magyar egészségügyi ellátást a határon túliak, vagy arra, hogyan értették meg panaszaikat az akkori román kórházakban? Rámutatott a lábára és keserves képet vágott a góbé? Persze arról sem beszél az államtitkár, hogy ugyanez a „stikli” (vagyis a magyar ellátás igénybevétele) vajon hogy is sikerülhet annak az „erdélyinek”, aki a határtól több száz kilométerre él?

Elsétál Székelyudvarhelyről a püspökladányi SZTK-ba?

Ha ehhez még hozzátesszük a drámai kijelentést, „a határon túl alig maradt magyarul beszélő orvos és ápoló”, tényleg kezdünk zavarba jönni. Mert ez egyfelől azt sugallja, hogy az erdélyi magyarok többsége annyira hülye, hogy 95 évvel Trianon után sem volt képes (hajlandó) megtanulni románul, másrészt meg azt, hogy a román ajkú orvosok és ápolók egytől egyig sarlatánok, akik persze otthon maradnak a seggükön, mert majd’ pont a szőrös talpú orvos meg ápoló tudna külföldön munkát találni. Illetve még azt is, hogy direkt nem értik a székely ember szavát, mondja ki azt akármilyen nyelven is.

Még szerencse, hogy nálunk annyi orvos meg szakképzett ápoló van, hogy alig tudunk nekik munkát adni, és persze kórházból is olyan jól állunk, hogy most már az erdélyi magyarok is megérdemelnek egyet.

Trianon Gyógyintézet

És persze, akinek nem tetszik Zombor koncepciója, amit – mikor máskor – épp a Trianon-emléknapon vezetett elő, az nem lehet más, mint gaz nemzetrontó, hazaáruló, román ügynök stb. Íme így fest egy felelős magyar politikus megnyilvánulása a nemzeti összetartozás napján: mindent bedob a nemzet széthúzása érdekében.

Az egészben mégis az a legszebb, hogy ugyanez a Zombor egy nappal korábban a Világgazdaság online által szervezett konferencián ezt találta mondani: „Ki kell szabadítani a politika csapdájából az egészségügyet”, továbbá, hogy „huszonöt éve várat magára az ágazatban a társadalmi konszenzus és a források megfelelő felhasználása”.

Nos, amíg Zombor Gábor a terület felelőse, addig nem lesz itt semmiféle szabadulás, de a források megfelelő felhasználása sem. De tartunk tőle, hogy azután sem.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Zsákban futás a pálya mellett

Hankó Balázs Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.