Az ünnep esélye

  • narancsblog
  • 2016. március 11.

Narancsblog

A TEK már nagy erőkkel készül március 15-re, ami idén egyszerre fog szólni a kopaszokról, a tanárokról és a menekültekről.

„Magyarországon ma mindenki szabadon ünnepelhet és március 15-én a Nemzeti Múzeumnál együtt ünneplünk mindazokkal, akik ma is kiállnak Magyarország függetlenségéért és elutasítják a balliberálisok bevándorláspárti politikáját!” – zárta hétfői közleményét a Fidesz-frakció. A kormánypárt reakciója eddig a mondatig Gyurcsány szemkilövetéseinek és egyéb bűneinek felsorolásával telt, ugyanis a DK előzőleg azt követelte, hogy „a TEK ne vegzálja az Orbánnal szembenállókat március 15-én”.

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány pártja azért kezdett el gyanakodni, mert a Terrorelhárítási Központ elrendelte a Nemzeti Múzeum környékének – konkrétan a fél Palotanegyednek – a lezárását a nagy napon, és a rendőrséget is sietett emlékeztetni, hogy a „védett személy” jelenléte feljogosítja őket a gyanús elemek megmotozására és azonnali eltávolítására. Nem mintha a rendőrség magától ne viselné a szívén a miniszterelnök úr jogát a nyugodt körülményekhez, a zavartalanul csillogó tekintetekhez. Ellenkezőleg! Januárban például egy marginális ellenzéki csoport, a híd- és útzárairól ismert Demokratikus Magyarországért Civil Társaság bejelentését utasították el példás gyorsasággal, érdemi vizsgálat nélkül. Később a bíróságnak kellett figyelmeztetnie a rendőrséget, hogy még a Nemzeti Múzeumnál is lehet olyan rendezvényt tartani, amelyen nem szólal fel Orbán Viktor.

Nyilván azért ez a nagy óvatosság, mert tavaly rém rosszul mutatott a tévében, hogy a miniszterelnököt hallgató tömegben elégedetlenségre utaló magatartás valósult meg, sőt tettleges bekiabálások esete is fennforgott. No és az sem volt egy huszárvágta, ahogy a rendbontókkal szemben felléptek Orbán Viktor békés hívei, akik hörögve, csapkodva és zsidózva védték az ünnep méltóságát. Egy évvel ezelőtt egyébként még Tarlós István vezette fel a vezérszónokot, de a főpolgármestert idén már valószínűleg a közönség soraiba is csak alapos motozás után engednék be. Akkor, a nemzeti hírtelevízió elindulásának fényes napján Orbán Viktor élete egyik legszétesettebb, legijesztőbb beszédét mondta el, amiben csak úgy röpködött szakrális momentum, hősvalóság, csillagvillanás és főnixpillanat – mégse volt benne semmi. Az idézett fideszes közlemény is mutatja, hogy idén könnyebb dolga lesz: egyszerűen elismétli, hogy akik baloldaliak, azok bevándorláspártiak, és akik bevándorláspártiak, azok rárontanak a nemzet függetlenségére, mint a muszka meg a labanc. Menni fog, hiszen ebben van a legnagyobb rutinja: megmondani, ki a jó magyar, és ki a haza ellensége. Emellett pedig szabadon szónokolhat arról, merre tart ma Európa és a világ – az ő vezetésével.

Mindeközben, ugyanezen a napon, de egy másik valóságban az oktatás szabadságáért tüntet mintegy félszáz civil szervezet, akik délután a Hősök teréről vonulnak a Kossuth térre. Kicsivel korábban az MSZP követeli majd a „törvény előtti egyenlőséget” a Nemzeti Választási Irodánál, ahol – látszólag a kopaszok, valójában a megbízóik – meggyalázták magyar demokráciát. Akár egyikre, akár másikra megyünk, jó helyen leszünk – és a magunk módján ünnepelhetünk.

Figyelmébe ajánljuk