Ennyire be vannak ijedve a tanároktól: Orbán még a káderpolitikája kudarcát is beismerte

  • narancs.hu
  • 2016. február 6.

Narancsblog

Orbán eddig nem arról volt híres, hogy beismerje a kudarcait, ám ezúttal aligha lehet másként magyarázni a mai nap legfontosabb eseményét. Kicsit be méltóztattak tenni a gatyába.

Ma azzal köszönt ránk a napfényes délelőtt, hogy elszállt Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a szélben – persze nem zuhant le messze, digitális kormánybiztost csináltak belőle, ami valami olyasmi lehet, mint Deutsch Tamás internetkonzultánsi meghatalmazása.

Persze, látja azt a vak is, hogy a magyarországi tanárlázadás (van ugyebár szlovákiai is) simán eljutott abba a szakaszába, hogy kormányzati szintű alsó fejek hulljanak, de a PÖCS zászlósanyjának az elcsapása mégis különleges gesztus.

Pontosabban különleges is, meg nem is.

Annyiban távolról sem, hogy az elcsapásával nyilvánvalóan Balogot igyekeznek bevédeni, s a valós változtatásokat próbálják elsunnyogni.

Annyiban viszont mégiscsak különös, hogy Orbán személyes kedvencét hajítván el, beismeri e kirúgással, hogy egy személyes kedvence tökéletesen alkalmatlan a feladatának az ellátására, ám mert személyes kedvenc, találni kell neki valamit, ahol nem árthat, de kereshet. Nyilván sokan emlékeznek rá, hogy a miniszterelnök – éppenséggel egy nőket simfölő kiselőadásában – milyen, már-már hőskölteménybe illő szavakkal emlékezett meg Czunyinéról. „Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi…”

No, most ez a legnagyobb tehetség lett lecserélt bogár.

Talán azért, mert mégsem bizonyult elég tehetségesnek? Aligha, hisz a kormány tele van tehetségtelen balfácánokkal.

Talán azért, mert Czunyiné hivatalba lépése óta volt közröhej tárgya, s akik nem röhögtek rajta, mert a bőrükön tapasztalták a tehetségét, nos, azoknak inkább sírni volt kedvük. Dehogy is. Nevetséges és kártékony figurák is sokáig képesek őrizni a NER-ben szerzett pozícióikat.

Czunyinétól azért szabadultak meg, mert ugyan nagyon be vannak ijedve a pedagógusoktól, de valóságos változtatásokat eszük ágában sincs eszközölni. Orbán arra játszik, amire szokott: hogy látszathúzásokkal hülyére vegyen mindenkit. Most épp a pedagógusokat akarja átverni. Holnap majd másokat.

Figyelmébe ajánljuk