Orbán nem tud már várni, ezért fenyegetőzik tele szájjal Rogán

  • narancs.hu
  • 2016. február 7.

Narancsblog

Ha nem igazodtok, rátok eresztjük a népet – „fenyegette” Rogán a terrorveszélyhelyzet-törvénytől húzódozó ellenzéket. Orbán még több hatalmat akar, s ezt az áldozatokkal szentesíttetné.

Magyarországon egy ideje nem lehet népszavazást tartani. Egészen pontosan az Orbán-kormányzat 2010-es újbóli színre lépte óta. A Fideszben – az ún. szociális népszavazás sikere óta – nyilvánvalóan túlmisztifikálják a népszavazások jelentőségét, azt hívén, hogy a pártnak a vizitdíj megtorpedózása hozta el a hatalmat. Ez persze valamelyest érzéki csalódás, az akkoriban regnáló Gyurcsány-kormány egy hosszas bukószéria csúcsán érkezett el ahhoz a referendumhoz, amelyen csak újabb súlyos sebet gyűjtött be a korábbiak mellé (őszödi beszéd, október 23. stb). Persze, önmagában nem sokat jelentene, hogy a párt eltúlozza a népszavazás intézményét – ha Orbán Viktor nem tartana tőle. De tart, ezért Magyarországon nem lehet népszavazást tartani az olimpiáról, de még olyan piszlicsáré ügyekről sem, mint a tébolyodott vasárnapi zárva tartás. S amitől félni lehet, azzal fenyegetőzni is lehet – már ha az események reménybeli alakítója kicsit kényszeresen saját magából indul ki. Végső soron erre alapozta Orbán az egész – ugyancsak módfelett sikeresnek elkönyvelt – menekültpolitikáját is. Félelmet ébreszteni, majd folyamatosan e félelemmel fenyegetni. S pontosan a menekültpolitika sikerébe vetett mélységes hit ragadtatta arra Orbánt, hogy előhozakodjék régóta dédelgetett álmával, a gyakorlatilag teljhatalmat biztosító terrorveszélyhelyzet-törvénnyel – csak hát időközben elszállt a kétharmad, ami ezt akadályok nélkül lehetővé tette volna. Orbán, mondhatni, későn futott ennek neki. De amennyire későn, annyira nagy rössel.

Csakhogy az minden ellenzéki párt számára világos lehet, beleértve a Jobbikot is, hogy egy ilyen felhatalmazás támogatása (akármit is kínál érte cserébe a Fidesz: pénzt, pozíciókat, egérutat) felér egy karakter-öngyilkossággal. Ugyanakkor persze az ellenzéki pártok, és különösképp a Jobbik a saját bőrükön tapasztalhatták meg Orbán menekültpolitikájának – mondtuk: rövid távon elért – sikereit: leginkább népszerűségvesztés formájában. Az óvatosság tehát jogos: mi van, ha kitart a felgerjesztett félelmekre alapozott riogatás hatása? Amire most a pót-kancelláriaminiszter Rogán Antal is alapozza aktuális fenyegetőzését: ha nem mentek bele a terrortörvénybe, a kérdést népszavazásra visszük (voltaképp hasonlókat lengetett be csütörtökön a korábbi egyszemélyű kancelláriavezető, Lázár is).

A dolog persze jogilag aggályosnak tűnik, de egyelőre csak fenyegetés szintjén lévén a felvetés, ennyire nem kell előreszaladni. Csak ismételjük át röviden, hogy mit is kellene a magyar népnek referendumon megerősítenie. „Orbán Viktor cenzúrázhatná a médiát, lelőhetné az internetet, beleolvashatna leveleinkbe, kijárási tilalmat vagy kitelepítést rendelhetne el, jegyrendszert vezethetne be, megtilthatná a külföldiek beutazását, vagyonokat zárolhatna. Lényegében azt csinálhatna, amit akar; még a remekül definiált »speciális terrorelhárító intézkedések« foganatosítását is megengedi neki a módosítócsomag” – írtuk épp e rovatban.

S akkor már gyorsan elképzelhetjük egy efféle népszavazás kérdéseit is. Akarod-e, hogy Orbán Viktor felmenjen hozzád, s elvigye a számítógépedet a kocsiddal? Akarod-e, hogy Orbán Viktor elolvassa az összes leveledet, s esténkét átfussa a böngészőprogramodat? Akarsz-e egy vidéki stadionba költözni? (Fűthető gyepszőnyeg garantálva!)

Persze, túlzunk.

Ahogyan Rogán is túloz, pontosabban blöfföl. De az ő – és Orbán többi kis vazallusának – szakadatlan igyekezetéből a napnál is világosabban látszik: a főnök komolyan gondolja. Minden hatalmat a várnak! Vagyis neki. Ha ez így lesz, a pallosjogra sem kell sokáig várni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.