Káslernek megint sikerült megaláznia a pedagógusokat, de közülük is azokat, akik a legnehezebb munkát végzik

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 30.

Narancsblog

500 ezer forintot utalnak majd, valamikor, esetleg. Lehet nem kérni is!

„A kormány úgy döntött, hogy 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és a pedagógusi munkát segítő embereknek bruttó 500 ezer forintos támogatást fog kiutalni” – jelentette ki Kásler Miklós minisztériuma a szerdán közzétett videójában. Azt ugyan nem részletezte, hogy pontosan kikről és mely településekről van szó (egyáltalán: mi számít hátrányos helyzetűnek?), de azt elmondta, hogy mivel „a nyár azzal telt el, hogy a hátrányokat és lemaradásokat a pedagógusok megpróbálták pótolni”, e juttatás

ennek a munkának „elismerése és nagyrabecsülése”.

Ekkor még mindenki okkal gondolhatta, hogy valami hasonló lesz, mint az egészségügyben dolgozók esetében, akik július elsejével kaptak bruttó ugyanennyi, egyszeri bérkiegészítést. Noha az akkori jutalmazás gesztusa nem volt több alamizsnánál, amivel inkább csak megalázni sikerült az érintetteket, Káslerék mindezt úgy tálalták, mintha a nagyvonalúságot a magyar kormányról nevezték volna el. Erre jött most az újabb nagy bejelentés, amelyről gyorsan kiderült, hogy méretes csúsztatás, és egyelőre senki nem kap semmit.

Hogy miért is volt Kásler szerdai bejelentése, szimpla szómágia,

azt két nappal később a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete osztotta meg Facebook-oldalán. Megtalálták ugyanis egy augusztus 17-én közzétett pályázatot. A ,„Kedvezményezett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatása” című kiírást így kommentálták: „Szó sincs arról, amit Kásler mondott, hogy itt a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusok munkájának megbecsülésére adták ezt a pénzt”.

A minisztérium a 444.hu kérdésére megerősítette, hogy egyelőre nincs „kiutalás”, a Kásler által beígért összeget szeptember elseje és 2021. január 31-e közt fizetik ki a pályázaton sikerrel szereplő iskoláknak, majd ugyanezt egy lendülettel le is tagadták. Hiszen tegnapi közleményükben már ezt írják: „A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől származó hamis információkkal szemben a valóság az, hogy az érintett intézményekben dolgozó kollégáknak nem kell pályázniuk. A pedagógusok, a gyógypedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak automatikusan részesei a projektnek” – hozzátéve, hogy

„a részvétel önkéntes, ezért bárki jelezheti, ha nem kíván csatlakozni”.

Ezen állítás abszurditását mindennél jobban mutatja, hogy miután azért született, mert Kásler szerint a kormány bruttó 500 ezer forintos támogatást fog kiutalni, hogy lehet „nem csatlakozni”. Bemondásra.

Az is árulkodó a Kleb. Köz. közleményében, hogy kínosan kerülik – egyenesen tagadják – a pályázat kifejezést. Még úgy is, hogy a „Kedvezményezett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatása” című munkájuk a pályázat.gov.hu oldal „kapcsolódó pályázatok” menüpontjában jelent meg, úgyhogy

lehet kényszeresen projektnek meg felhívásnak nevezni a kiírást,

a lényegen nem változtat. Még úgy sem, hogy a közlemény szerint a támogatással „a 2019/2020 tanévben elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend során feldolgozott tananyagokhoz kapcsolódó felmérés, ismétlés és visszamérés keretében végzett többletfeladatokat díjazza”.

Valójában azt történt, hogy a miniszter vállalati home videójában úgy tálalt egy pályázatot (projektet, felhívást, kutyafülét…) mint a kormány gesztusát, a „hála jelét”. Mondhatnánk, hogy Kásler ezt az augusztus 17-én megjelent minisztériumi projektet értette félre, vagy szándékosan vagy azért, mert szövegértelmezési nehézségei voltak, de a lényegen ez sem változtat: újra sikerült megaláznia a pedagógusokat. A pedagógusok közül is azokat, akik igen nehéz körülmények között végzik a munkájukat.

Figyelmébe ajánljuk