Kövér László odament Erdélybe, s megint szándékosan hülyét próbált csinálni mindenkiből

  • narancs.hu
  • 2016.11.28 00:11

Narancsblog

Saját magából sikerült is, a többit meglátjuk.

A magyar házelnök nagyot ment a hétvégén, először egy békési kisgazdafórumon hordott össze hetet-havat, vizionált az életpálya-modelleknek hála tömegesen itthon maradó fiatalokat, emelkedő fogyasztást, s keverte össze a munkaerőhiányt a munkanélküliség csökkenésével. Akinek ez sem volt elég a doktorból, vasárnap reggel szembesülhetett a jó hírrel, hogy megint kitiltott valakit a parlamentből – megint Gréczyt, szokása ez neki.

S mintha mi sem történt volna, folytatta útját az édes Erdélyországba, ahol Sepsiszentgyörgyön adódott fellépése egy sajtóbeszélgetésen és egy ún. közéleti fórumon, ahol az MTI szerint a következő hülyeséget mondta.

false

 

Fotó: MTI–Veres Nándor

Az erdélyi magyarság „potenciálisan ellenségnek bélyegzett közösség”. Amit aligha lehet máshogyan értelmezni, csak úgy, hogy bántsák a magyart. A románok. Vagy a magyar ellenzék – a menekültekről ezúttal nem esett szó, pedig azoknak a szeme sem áll jól, csak hát Erdélyben még kevesebb van belőlük, mint Magyarországon. Erről a közlésről éppenséggel mondhatjuk azt is, hogy csak a szokásos paranoia, de akár azt is, hogy milyen igaza van, hisz ki tenné a tűzbe a kezét Románia kisebbségi politikájáért. Még kevésbé a magyar kormány kisebbségi politikájáért, hisz természetesen most is erről van szó.

Kövér a Magyar Polgári Párt nevű helyi formáció tiszteletbeli elnöke. Ez az a kezdetben Szász Jenő nevével fémjelzett pártocska, amit azért telepített Romániába a Fidesz, hogy megtörje az RMDSZ-nek a helyi magyar választók körében élvezett egyeduralmát. A kísérlet olyan rohadt eredménytelen maradt, hogy a Fidesz kénytelen volt egy másik pártot is létrehozni ugyanezzel a céllal: az Erdélyi Magyar Néppártot konkrétan Tőkés László alá gründolták, de tán még Szászéknál is jobban beleálltak minden egyes alkalommal a földbe, míg az RMDSZ tette, amit tennie kell, na, jó, amit tehetett.

Erre most odamegy Kövér, és azt mondja nekik, hogy a legfontosabb az egység. Mert az ellenséges mondata a maga teljes gyönyörében így szól: „egy potenciálisan ellenségnek bélyegzett közösség számára luxus, hogy a közösség egyik csoportja potenciálisan ellenségnek tekintse a másik csoportját”. Szóval nem sikerült kétszer sem éket verni közétek, akkor most legyen szent a béke.

Az a vicc, hogy ez duma nem csak alávaló, de az igazságtól is elég messze esik, hisz minden eddigi választási eredmény azt bizonyítja, hogy szó sincs ott csoportról, vannak az RMDSZ szavazói meg néhány kudarcos szerencselovag, aki nyúlhatott egy kis pénzt a Fidesztől arra, hogy ellentéteket szítson ott is a magyarok közt. Magyarán a Kövér által szajkózott ellenségeskedés kútforrása éppenséggel a házelnök pártja – és személye.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.