Vasárnap zárva – A Dilettáns Állam-koncepció

  • narancs.hu
  • 2015. március 15.

Narancsblog

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormányzás színvonala eddig ismeretlen mélységekbe süllyedt.

A tudatos állampolgár gyomra reflexből összeszorul, amint az élet valamely területének fejlesztését, koordinálását, összehangolását kormánybiztos, miniszteri biztos, ne adj’ isten! helyettes államtitkár kezébe adja az állam. A felelős személy kinevezése meglehetős bizonyossággal vetíti előre az adott szakpolitika rövid úton esedékes szétbarmolását, ráadásul a kormányzati szándékot sem teszi világosabbá, a végrehajtást sem teszi zökkenőmentessé. Ellenkezőleg: a kormányzati megbízott érkezését jellemzően zavaros egyeztetések, egymásnak ellentmondó szivárogtatások, utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványok színesítik.

A kereskedelmi dolgozók is joggal kezdhettek rettegni, amikor Lázár János tavaly novemberben „a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátására” kérte fel Szatmáry Kristóf képviselőt. Szatmáry elkötelezettségét nem vonnánk kétségbe – a vasárnapi zárva tartás fundamentumát, a családi kötelékek szentségét például a társadalmi egyeztetés folyamatába is bevonta, hiszen saját édesanyja szervezetétől kapott támogatást –, ám a káoszt nem sikerült elkerülnie. A zárva tartásról szóló törvény tegnap lépett hatályba, de még mindig nem teljesen tiszta, mely üzletek lehetnek nyitva vasárnap és éjszakánként (este 10 és reggel 6 között). Jelenleg három módosító javaslat van a parlament előtt, az egyik a Metrónak tiltaná meg a vasárnapi nyitva tartást, a másik azt igyekszik kiküszöbölni, hogy a Spar benzinkutakkal társulva kerülje meg a szabályozást, a harmadik a vasárnapi bérpótlékot rendezi.

Szemmel látható a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium csörtéje. Varga Mihály eleve rossz ötletnek tartotta a KDNP által felvetett vasárnapi boltzárat, és az ország józanabbik fele joggal vélte úgy, hogy ebben a kérdésben talán lapot osztanak a nemzetgazdasági tárcának is. Nem osztottak. A törvény elfogadása után az NGM rendeletben adott volna felmentést a turisztikailag fontos területen működő üzleteknek és a kertészeteknek, de a kormány ezt a tervezetet annak ellenére sem támogatta, hogy Vargáék fűnek-fának elküldték. A minisztériumi vezetők lelkében ezen a ponton történhetett valami, mert amíg korábban ők bővítettek volna a kivételek körén, most azt vették a fejükbe, hogy az eddigi kivételeket, nevezetesen a világörökségi zónákban található üzleteket is kigyomlálják a törvényből. Az Index megkeresésére szó szerint azt válaszolta a tárca, hogy ha valaki benyújt egy ilyen tartalmú módosító indítványt, azt a kormány támogatni fogja. Ez – nyomatékosítjuk: napokkal a törvény hatálybalépése előtt – önmagában is döbbenetesen sunyi megfogalmazás kormányzati tisztviselők részéről.

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI – Krizsán Csaba

Összegezzünk: a kormány nem tudja egyértelműen megmondani, hogy ma este 10 után milyen üzletek maradhatnak nyitva szabályosan, mely dolgozókat mekkora bérpótlékok illetnek meg, és egyáltalán, hogyan kívánnak megbizonyosodni arról, hogy a 200 négyzetméter alatti boltban vasárnap minden munkatárs legalább 20 százalékban tulajdonos vagy segítő családtag. Honnan a fenéből tudnák akkor megtippelni, hogy a rendelkezések hogyan hatnak majd a kiskereskedelmi forgalomra, mekkora munkaerőt kell elküldeni vagy átcsoportosítani, mekkora lesz a kieső adóbevétel és az államra nehezedő plusz szociális teher? Vélhetően az útdíjak után a vasárnapi zárva tartás is „próbaüzemre” kényszerül majd. Csakhogy a kísérletezgetés a kormánynak nem kerül semmibe, míg a vállalkozók és a vasárnapi pótléktól eleső munkavállalók azt próbálgathatják, továbbra is képesek-e eltartani családjukat, vagy érdemesebb lenne talán más foglalatosság után nézniük. És még nem is említettük, hogy az alig ismert szabályokhoz sok százezer vásárlónak kellene igazodnia.

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormányzás színvonala eddig ismeretlen mélységekbe süllyedt. Megszokhattuk, hogy a lépések elvi alapja sántít, az sem újdonság, hogy a végrehajtás bántóan kapkodó. De most már a mögöttes szándék sem látszik, nem világos, ki jár jól ezzel az egésszel. Bosszantó persze, hogy a Déli pályaudvarnál meg a Fény utcai piacnál batár nagy CBA-k esnek ki a zárva tartás alól, de valamennyivel a magyar üzletláncok forgalma is vissza fog esni. A boltzár végső „értelme” minden bizonnyal a kormányzaton belüli hatalmi harcokban, a hatalom önmozgásában keresendő.

Nem vagyunk kötelesek döntéseink indoklására, még akkor sem, ha azok a te mindennapjaidat érintik – körülbelül ezt üzeni a kormány a vasárnapi zárva tartás bevezetésével. Megteszik, mert megtehetik. Csak.

Figyelmébe ajánljuk