Meghalt Joel Schumacher

  • narancs.hu
  • 2020. június 22.

Nekrológ

A jelmeztervezőből lett rendező pályáját olyan filmek jelzik, mint a Szent Elmo tüze, az Elveszett fiúk, az Összeomlás és az ő nevéhez köthetőek a 90-as évek Batman-adaptációi is.

Június 22-én, 80 éves korában elhunyt Joel Schumacher, amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer - írja a Variety.

Schumacher 1939-ben született New Yorkban, a filmiparba pedig úgy került be, hogy jelmeztervezõ lett Woody Allennél és Gloria Swansonnál. Negyvenévesen kezdett rendezni.

Nevéhez köthető a Szent Elmo tüze, az Elveszett fiúk; a 90-es években rendezett Batman-filmjei (Mindörökké Batman, Batman és Robin) mellett a 8 milliméter, A fülke, a Michael Douglas és Robert Duvall főszereplésével készült Összeomlás és Az operaház fantomja is rendezéseinek listáján szerepel. Utóbbiért három Oscar-jelölést is kapott.

"Az utolsó bohém hippi Hollywoodban" – írtuk róla 2005-ben, amikor interjút is adott lapunknak.


Sajnáljuk a fantomot (Joel Schumacher filmrendező)

65 éves, két méter magas, köztudottan meleg, olyan laza, hogy majd' szétesik, az utolsó bohém hippi Hollywoodban. Árván nőtt fel, kirakatrendezőként kereste a napi drogravalót, piált, többször majdnem otthagyta a fogát, míg összeszedte magát: jelmeztervező lett Woody Allennél és Gloria Swansonnál, negyvenévesen rendezésre adta a fejét, a 90-es években végre feltört.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?