A politikusok bornírtsága

  • 2014. augusztus 27.

Snoblesse

Ismét műsoron a Kaisers TV, Ungarn.

Itt van az ősz, itt van újra, s ezt onnan lehet a legbiztosabban tudni, hogy Pintér Béláék ismét megkezdték működésüket megszokott helyükön, a Szkénében. Régi sikerükkel melegítenek – kritikusunk (a teljes szöveg itt) így nyilatkozott a Kaisers TV, Ungarnról:

false

 

Fotó: Németh Dániel

„A kiindulópont és a tanulság is igen trendi – akár a kormányprogram része is lehetne: visszatért régi dicsőségünk az éji homályból. Nem buktuk el a schwechati csatát 1848-ban – és aztán minden másképp alakult, mint eddig tudtuk. A végeredmény pedig: Európa a lábunknál hever.

Ez pedig Pintér Béla legújabb produkciója, amely a Kaisers TV, Ungarn címet viseli. Pengeéles gúnyrajz a múltba visszarévedő, dagadó kebellel a történelem, az »egyszer volt« átrajzolásán fáradozó kurzus bornírtságáról, természetesen úgy, hogy maguk az ábrázoltak röhögnének rajta a legjobban. Már ha ott ülnének a nézőtéren.”

És ha már itt tartunk, lássuk, mit mondott a Narancsnak Pintér Béla a produkcióik – így a Kaisers – kiérleléséről:

Magyar Narancs: A társulatod egyik tagja mondta nekem, hogy körülötted inkább kivitelezőkre, mintsem ötletelőkre van szükség. Egyetértesz?

Pintér Béla: Igen, egyetértek. Azért tartottam ilyen hosszú szünetet, mert attól tartok, hogy ezzel megsértem a kollégáimat, hiszen ők valóban az alkotótársaim, akikkel közösen dolgozom. Azt kétségkívül soha nem mondom nekik, hogy „gőzöm sincs, mi legyen, rád bízom az egészet”, de amit elmondok, azt minden kollégám továbbgondolja, és nagyon sok ötletüket elfogadom. Sokszor indulok el rossz irányba; amikor gyökeresen átírok egy darabot, új számot adok a szövegnek – a Kaisers TV, Ungarn esetében kilenc ilyen verzió volt, A 42. hétnél tizenegy –, és a szövegeket minden esetben a kollégák kritikai kontrollja alapján írtam át. De mégiscsak a rendező kell, hogy a legtöbbet tudja a majdani anyagról. Igaz, minden téren nagyon pontos elképzeléseim vannak az előadásokról, a színészi játéktól kezdve a látványon át a zenéig – de az utóbbi időben egyre nagyobb szükségem van rá, hogy alkotótársakkal dolgozzam együtt.

A teljes interjú itt olvasható. Előadások: szeptember 1., 2., 3., 20.00 óra

Figyelmébe ajánljuk