Angyalok Amerikában

  • 2012. szeptember 17.

Snoblesse

Itt vannak Tony Kushner angyalai : a világhírű színdarab főbb szerepeiben Kulka, Stohl, Tenki, Alföldi, Udvaros és még sokan mások.


Az Angyalok Amerikában monumentális vállalkozás; olyannyira az, hogy nem is egy, hanem rögtön két színdarab – a Vígszínház társulata játszotta is az elsőt, ám a legtöbben minden bizonnyal a filmfeldolgozásra emlékeznek, Mike Nichols ugyanis 2003-ban hatrészes tévéfilmet kanyarított a Reagan elnöksége és az AIDS-járvány elterjedése idején játszódó Amerika-tablóból. A tévéfilm nyert is egy szekérderék díjat, Al Pacino, Meryl Streep és Jeffrey Wright egy-egy Golden Globe-bal lettek gazdagabbak, a darab szerzője, Tony Kushner pedig a Pulitzer- és Tony-díja mellé egy Emmyt is begyűjthetett. Ilyen és még ilyenebb pedigrével érkezett az Angyalok Amerikában a Nemzetibe, ahol a darab történetében először egy előadásba összevonva játsszák mindkét részt; a Közeleg az ezredfordulót és a Peresztrojkát. Andrei Serban a Három nővér után ismét a Nemzetiben rendezett, ezúttal Kulka Jánost, Stohl Andrást, Tenki Rékát, László Zsoltot, Alföldi Róbertet, Udvaros Dorottyát, Szabó Kimmel Tamást és Söptei Andreát instruálta az angyalokat és történelmi alakokat, kitalált szereplőket és szellemeket egyaránt mozgósító darabban.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.