Ava Mendoza, Albatre, Sheik Anorak

  • 2016. április 6.

Snoblesse

Három nagyszerű, a műfajhatárokat döngető, kísérletező produkció egy estén.

A kortárs kísérletező-improvizatív zene egyik legjobb gitárosa, a free jazzt kellő posztpunk nyerseséggel és pszichedelikus elszállással ötvöző Ava Mendozát megannyi termékeny kollaborációjából ismerte meg a világ (például Teresa Wong, Fred Frith, Carla Bozulich oldalán is pengetett, nem is szólva az egyszemélyes art pop zenekar tUnE-yArDs-szal közös fesztiválfellépésekről).

false

Pedig eközben több saját anyagot is rögzített saját neve alatt (például a 2010-es Shadow Stories-t), majd további kettőt Nick Tamburro dobossal (a legutóbbit tavaly, Unnatural Ways címen). Idén pedig Sir Richard Bishoppal közösen (megosztva) adott ki egy érdekfeszítően kísérleti albumot. A fantasztikus technikájú és kétségtelenül egyedi hangú zenész, mily meglepő, Unnatural Waysnek nevezett triójával, Tim Dahl basszusgitáros és Sam Ospovat dobos társaságában most először játszik Magyarországon. A legfrissebb, tavalyi album turnéja alkalmából ismerkedhetünk meg Mendoza különlegesen effektezett, rockos-zajos-bluesos-jazzes játékával.

Nyitóprodukcióként a Sheik Anorak, a francia Frank Garcia gitáros-dobos energikus szólóprojektje alapozza meg a hangulatot, majd a Rotterdamban működő, de két portugál és egy német által alkotott Albatre dob-basszus-szaxiofontrió igazolja, hogy súlyos riffekkel megvadított punk-metál-noise-jazz szerzeményei élőben is magával ragadóak.

Figyelmébe ajánljuk