Cseh Filmkarnevál

  • 2016. február 3.

Snoblesse

Apa és fia, Zdeněk és Jan Svěrák filmjei a karneválon. És sok-sok cseh újdonság.

Mivel a Cseh Filmkarnevál fókuszában a két Svěrák áll, lássuk csak, mit mondott a Narancsnak az Oscar-díjas Jan az Oscar-díj veszélyeiről:

Magyar Narancs: A Kolja és az Oscar-díj után nagyszabású háborús filmet forgatott két cseh pilótáról, akik a német megszálláskor az angol légierőhöz csatlakoznak. A Sötétkék égbolt kelet-európai viszonylatban igazi szuperprodukciónak számított, a legdrágább cseh filmként emlegetik. Elég nagy ugrás lehetett a szinte családias léptékű Kolja után.

false

Jan Svěrák: Ugyanabba a csapdába estem, mint Nyikita Mihalkov, aki a Csalóka napfény után friss Oscar-díjasként leforgatta A szibériai borbélyt. Valami nagyot, látványosat akart csinálni, és jól befürdött vele, akárcsak én a Sötétkék égbolttal. Az Oscar után mindenki a vállamat veregette, és azt az ígéretet kaptuk Hollywoodból, az egyik stúdiótól, hogy bármi is legyen a következő filmem, azt ők boldogan finanszíroznák. Amikor megtudták, hogy ez a bármi két Angliába szakadt cseh pilótáról fog szólni, és a film felében csehül beszélnek, jelentősen alábbhagyott a lelkesedésük. A kezdeti ígéretből annyi maradt, hogy ha már leforgattuk a filmet, ők örömmel megtekintik, és majd meglátják, tudnak-e vele kezdeni valamit. Végül nekem kellett összekalapoznom a pénzt.

Aki továbbolvassa interjúnkat, megtudhatja, hogy miért veszett össze – a Csereüvegek című filmjük kapcsán – Zdeněk és Jan (azóta már rég kibékültek), aki viszont a klasszikus és vadonatúj cseh filmekre kíváncsi, a teljes programot itt találja.

Figyelmébe ajánljuk