Némafilmzene – Kézdy Lucával

  • 2013. március 22.

Snoblesse

A Santa Diver hegedűse és a némafilm.


A film feltalálása után nem sokkal feltalálták a filmzenét is, és már csak egy zongora kellett meg egy zongorista, és audiovizuális élménnyé alakult a mozi. A hangosfilm elterjedésével a zongorát és a zongoristát kitolták ugyan a teremből, de az úri közönség (nevezzük tán őket ínyenceknek) köreiben ismét dívik a vetítéssel egybekötött élőzene, mely remek alkalom a némafilmklasszikusok előbányászására (noha láttunk már lehalkított hangosfilmet – például a Psychót! – is alázenélve). Ezúttal nem a hagyományosnak mondható zongora, hanem az unortodoxnak számító hegedű szól a film alatt/mellett/fölött – a kérdéses hangszert a Santa Diverből is ismert Kézdy Luca szólaltatja meg nagy tehetséggel a Kisüzemben.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.