Amikor a Fidesz-székháznál tüntettünk – Papp Gáspár, a Katalizátor-díj projektkoordinátora

  • rés a présen
  • 2014. január 31.

Snoblesse

Február 9-én a Trafóban adják át - Motor és Művészet kategóriában - a díjakat.

rés a présen: Hogyan kapcsolódsz a tranzit.hu-hoz és a Katalizátor-díjhoz?

Papp Gáspár: A tranzit.hu-val aktivistaként kerültem kapcsolatba. Hegyi Dórával a humán területeken működő szakmai szervezetek ernyőszervezete, a Humán Platform plenárisain találkoztam, Süvecz Emese nőjogi aktivistával, a tranzit.hu korábbi munkatársával és a Katalizátor-díj korábbi menedzserével a legmeghatározóbb közös élményünk az volt, amikor a Fidesz-székháznál tüntettünk.

rap: Mi hívta életre a díjat 2010-ben?

false

PG: A szándék az volt, hogy növeljék a kísérletező és társadalomkritikus képzőművészeti és kurátori gyakorlatok láthatóságát, és erősítsék a színtér szakmai önbecsülését. Aztán fontossá vált, hogy a díj egyben közösségi kritikai gyakorlat legyen. A potenciálisan díjazottak köre is szélesedett: bekerültek kulturális projektek, tavaly érdekérvényesítő csoportok is kaptak terepet. Idén a fentieken túl arra fordítottunk figyelmet, hogy a közösség is alakítani tudja a díjazás szempontjait.

rap: Mennyiben változott idén a díj fókusza?

PG: A folyamat megtervezésénél az eszköztelenségből mint alapélményből indultunk ki. A Tóth Ridovics Máté által rendezett kampányvideó is innen indul: erre az eszköztelenségre általában szeretünk egyfajta szükségszerűségként hivatkozni, ami egyben szűkre szabja a cselekvés lehetőségeinek körét. A folyamat, amit létrehoztunk - kicsit profán módon -, a művészetre eszköztárként tekint, ami sokféle módon segítheti a társadalmi változást.

rap: Ki és hogyan lehet a legjobb idén?

PG: A Művészet kategória győztesét olyan művészeti projektek közül fogják kiválasztani, amelyek tudatosan vállalják a társadalmi elköteleződést. A másik kategória a Motor. Erre olyan felületeket, befogadó helyeket, fesztiválokat vagy akár politikai mozgalmat, kutatómunkát lehetett jelölni, amik a leginkább segítik a társadalmilag elkötelezett projektek kibontakozását, vagy megteremtik a hasonló projektek létrejöttének feltételeit.

rap: Milyen előkészületei vannak a zsűrizésnek?

PG: A kiválasztás folyamata többszintes. Idén először beépítettünk a folyamatba egy részvételi pontot, ez volt a Nyitott Fórum a MÜSZI-ben. 90 résztvevővel, többnyire művészekkel, művészeti hallgatókkal, kulturális szakemberekkel, társadalomtudósokkal. A fórum résztvevői közül kerültek ki azok, akik vállalták, hogy kialakítanak egy 4-es shortlistet. Innen pedig a zsűrié a terep: nekik egy nyilvános vitát követően kell majd meghozniuk a végső döntést a díjátadón.

rap: Mikor és hol lesz az átadó?

PG: Február 9-én a Trafóban díjazunk a Motor és a Művészet kategóriában is. A Katalizátor-díj nyertese a pénznyereményen kívül egy művész által tervezett díjban is részesül. Minden évben más művészt kér fel a tranzit.hu, hogy tervezze meg a nyertesnek szánt díjat. Idén a díj is követi a részvételiség gondolatát: Stephan Dillemuth, Maxi Baumgartner, Mirja Reuter és Florian Gass német képzőművészek vezetésével a tranzit.hu Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében a workshop résztvevői egy performanszot mutatnak be.

rap: Mire készül még idén a tranzit.hu?

PG: A tavaly megvalósult Művészek az iskolában eredményeinek bemutatására a közeljövőben például. Áprilistól Művészet veszélyes csillagzat alatt címen - Kállai Ernő 1942-es cikkét idézve - egy többrészes kiállítást mutatnak be a kortárs művészet helyéről és feladatairól válságidőben. A kortárs művészeti szakma érdek-képviseleti platformjaként működő tranzit.hu-akciónap eredményeinek összegzése is közeleg: szintén áprilisban lesz egy éve, hogy az aktuális kultúrpolitikai visszásságok kapcsán akciókat és vitákat szervező bázisdemokratikus fórum megkezdte működését. A tranzit.blog.hu pedig továbbra is heti több cikkel frissül.

Figyelmébe ajánljuk