Snoblesse Special: Szemrevaló

  • 2013. szeptember 19.

Snoblesse

Tódulnak az új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból – a Szemrevaló Fesztiválról és személyes kedvenceiről Nagy Mártát, a Goethe Intézet kulturális osztályvezetőjét kérdeztük.
false

NM: „Ez a második év, hogy a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség együtt szervezi a fesztivált. A Hannah Arendt című filmet már láttam, nekem nagyon bejött. Nagyon izgalmas a téma, jó a rendezés, remekelnek a színészek. A filozófusnőt Barbara Sukowa játssza, Margarethe von Trotta a rendező. A nyitófilm az Oh, Boy lesz, generációs film, főleg a harmincasokról és főleg a harmincasoknak szól, olyan, mint egy berlini Jarmusch-film. Ulrich Seidl filmjeit is csak ajánlani tudom – ő egyébként el is látogat a fesztiválra. Még nem láttam, de mindenképpen szeretném megnézni a Nefelejcs! című dokumentumfilmet; David Sieveking saját édesanyjáról forgatta, az Alzheimerben szenvedő idős asszony utolsó hónapjait követte végig. Párhuzamos női sorsok állnak a Soldate Jeannette című osztrák film középpontjában – erre is nagyon kíváncsi vagyok és két irodalmi adaptáció is van a programban: A világ fölmérése és az Orosz diszkó filmváltozata is jöhet.”

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.