snoblesse oblige

  • 2003. október 16.

Snoblesse

ZabArt megnyitók:

Snoblesse Oblige

galeri

MűvészebédHárom kiállítás nyílik a héten a fogyasztható művészet jegyében. Október 19-én egy egész napos szabadtéri performansz lesz az I. ker., Várfok utcában. Csurka Eszter kenyértésztából fog embernagyságúnál nagyobb szobrokat mintázni, melyek 19.00-tól elfogyaszthatók lesznek. Az eseményen az I. Bécsi Zöldségzenekar ad koncertet, majd zöldséglevessel kedveskednek a közönségnek.

Október 21-én a kiállításmegnyitók este 19.00 és 20.00 órakor kezdődnek; előbb az XO Teremben Metropolisz - az Építészet hónapja című kiállítást Bojár Iván András nyitja meg, majd a Várfok Teremben Várady Róbert festőművész kiállításán dr. Beke László tart bevezetőt.

(Várfok Galéria, Bp. I., Várfok u. 14.)

Utazás 22 BE: Bács Emese festőművész kiállítása október 24-ig. Örök külváros bicajosokkal. Képei rokonságot ápolnak a klasszikus avantgárd kubizmus expresszionizmusba mártott urbánus képi világával.

(Godot Galéria, Bp. VII., Madách út 8.)

A Cigány tánc- és zenefolklór felfedezése a Kárpát-medencében: Az október 25-ig tartó kiállításon szereplő fényképfelvételek nemcsak folklorisztikai érdekességek, hanem a cigány közösségek társadalmi hátterét is megvilágítják.

(Hagyományok Háza, Bp. I., Corvin tér 8.)

sco: Breuer Marcell ("Lajkó") magyar származású építész születésének 101. évfordulóján Lucien Hervé (Elkán László) magyar származású, 1929 óta Franciaországban élő fotóművész fotósorozatát mutatják be a Breuer tervezte párizsi UNESCO- székház építéséről (1953-58) október 26-ig. Először a világon.

(N&n galéria, Bp. VI., Hajós u.)

"Harapós festmények": Győri Márton kiállítása november 4-ig tekinthető meg a hangulatos internetkávézóban.

A festmények többszöri németországi szerepeltetésük után először láthatók Budapesten. Témájukat tekintve a színfoltokból formálódó furcsa, gyermekrajzszerű figurák kialakulásával foglalkoznak, a "Rock & Roll-festészet" erejével megszólalva.

(Kávészünet, Bp. XIII., Tátra u. 12.)


táncok

Cirkusz és szerelem

A Budapesti `szi Fesztivál keretében két nagyszerű mozgásszínházi társulat látogat hazánkba ezen a sznobhéten. Október 17-én 20.00-tól nem először látható a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.) az új cirkusz műfajának egyik legizgalmasabb, világszerte ismert társulata a svéd Cirkus Cirkör.

A most látható, legfrissebb, tizenhárom szereplős diákprodukció, a Miss. Lyckad 2003 nyarán került színre, és fantasztikus légtornász-, zsonglőr- és akrobatamutatványok sorát foglalja magában.

A második jelentős táncdarabot a hollandok szállítják, és október 18-19-én 19.30-tól a Mu Színházban (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.) mutatják be.

Az est során elsőként látható Anouk van Dijk-koreográfia az Amour Fou a vágyról mesél: az eszményi szerelem megszállott kereséséről merész, de a színházhoz nagyon közel álló formanyelven. Másodikként pedig az orosz Provincial Dances Theatre számára készített, am I out című díjnyertes darabja látható.


klasszik

Kétesélyes esték

A hét legrangosabb klasszikus zenei vendége, a Borodin Quartet ad koncertet pénteken, október 17-én 19.30-kor a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.). Ám aki inkább vokális muzsikára vágyik, 20.00-kor a Mátyás-templomban (Bp. I., Szentháromság tér 2.) a Rotterdami Filharmonikus Kórus és magyar szólisták előadásában hallgathatja meg Duruflé nálunk szinte soha nem játszott, viszont nagyon szép Requiemjét.

Másnap a Zeneakadémián 19.30-tól megtudhatjuk, milyen a Négy évszak Buenos Airesben - a szerző: Astor Piazzolla! A hangverseny második felében a MÁV Szimfonikus Zenekar Schumann "régi tévéhíradós" (hivatalos nevén: II.) szimfóniáját játssza.

Vasárnap 19.30-kor ismét a Zeneakadémiára érdemes menni. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Jean-Efflam Bavouzet szólójával és Jean-Claude Casadesus vezényletével Ravel és Rimszkij-Korszakov népszerű műveit adja elő.

Kedden, 21-én, 19.30-kor a Szent István-bazilikában (Bp. V., Szt. István tér 1.) a 25 éves Tomkins Énekegyüttes Rahmanyinov Vesperását énekli.

Szerdán 19.00-kor a Gödöllői Királyi Kastélyban Várjon Dénes hangversenye nyitja meg a II. Nemzetközi Liszt Fesztivált, de 19.30-as kezdettel a Zeneakadémián Jandó Jenő is megünnepli a szerző 192. születésnapját.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


film

A királynő születésnapjára

Cathrine Deneuve negyvenkét éve játszik, és eddig nyolcvannyolc filmben szerepelt. Neve fogalom, ugyanakkor olyan életre szóló közhelyek tapadtak nevéhez, mint "a világ legszebb asszonya", "márványszoborszerű, megközelíthetetlen, hideg szépség", "pusztító szenvedély a mozdulatlan arc mögött, tűz a jég alatt".

A színésznő születésnapjára az Örökmozgó filmszínház (Bp VII., Erzsébet krt. 39.) egész hónapra műsorra tűzte a filmjeit. Ezen a sznobhéten az Iszony, az Élet a kastélyban, a Pola-x és a Cherbourgi esernyők látható.


szín

Hudi ni!

A Soros napok keretében október 17-én, pénteken 20.00-kor a Fonó mögötti gyárépületben (Bp. XI., Sztregova u. 3.) újra láthatjuk a H.U.D.I. Társulat 16473 című darabját, mely Molnár Ferenc Liliom című műve alapján készült. A darabot ugyanitt mutatták be egy évvel ezelőtt az őszi fesztivál keretében. A társulat azóta többször szerepelt az előadással külföldi fesztiválokon: Villeneuf d`Asq-ban, Nancyban, a Festival Passages-on és Firenzében, a Generazioni fesztiválon. Lehet, hogy most láthatók utoljára az új bemutató előtt.


feszt

És mégis közel

Október 17-én, pénteken estére a XII. Cökxpon Ambient Fesztiválra trombitálják össze a lelkes, teázni, füstölni, heverni, lazulni vágyó közönséget a Millenáris teátrumba és az ott kialakítandó Chill hajóba (Bp. II., Fény u. 20-22.). Aki már ismeri a mesés bulikat szervező társulatot, az tudja, mire számítson, aki nem, annak pedig érdemes kipróbálnia a különleges élményt.

Az összművészeti buliprogramban látható a 4 buborék című fotókiállítás, további installációk és festmények, valamint a pécsi Retextilesek biolakberendezései. A parkban diashow-t vetítenek, a hajón dj El, Crimzon és Chrom zenéje hallható, a Teátrumban a Pabloslam elektoexpresszionista csapat muzsikája, a Chillum Trio ambient dub koncertje, az Ion biodark-trance zenéje, a Trigrad turbofolkja, a Secta Chameleon dirty-popja és a Plan9 groovie zenéje hallható hajnalig.


konc

Első számú közellenség

Az együttes 1987-ben robbant be a rap- és a popzene világába első dalával, amely a rap egy újabb, szórakoztatóan politikus hangzásvilágát vezette be, és amelyről a nevét is kapta a csapat. A Public Enemy zenei stílusa és provokatív előadásmódja a kritikusok lelkes tetszését vívta ki, és több millió rajongót hódított meg pályafutása során. Legújabb albumuk, a Revolverlution kiadásával tovább folytatják zenei és technológiai újító pályájukat. Október 21-én 19.30-tól nálunk, a Petőfi Csarnokban (Bp. XIV., Városliget) is bemutatják az új albumot. Vendégük a hazai Balkan Fanatic zenekar lesz.


buli

Filmplakátfiúk

Ismét Deck Attack buli október 17-én pénteken a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.), ahol a 60-as, 70-es évek filmes világának zenei szerkesztésére helyezik a hangsúlyokat, és ennek a jegyében játszik az amerikai kémfilmek világát idéző Thunderball (Eighteenth street lounge music, USA), két kísérletező kedvű fiatal, a The Fort Knox Five, akik szintén Amerikából jöttek és dub, funk, bossa, soul irányban nyomulnak, valamint a hazai Infra Gandhi és Cyborg Templar.


konc

Újra itt a Marcus Miller Band

Marcus Miller napjaink egyik legnagyobb dzsessz-sztárja. Az egyik legkiválóbb élő basszusgitáros komponistaként is jelentős, többek között ő szerezte a zenét Miles Davis legendásTutu című lemezéhez. Fiatal kora ellenére legendás zenésznek számít. Többször lépett fel Magyarországon, koncertjeit mindig nagy érdeklődés és siker kísérte - legutóbb két éve a Debreceni Jazz Fesztiválon. Október 22-én, 20.00-kor kezdődő koncertje a Millenáris Teátrumban (Bp. II., Fény u. 20-22.) az ősz legnagyobb dzsesszeseménye lesz.


kortárs

Japán expressz

A Mu Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.) különleges kortárs japán estjén október 21-22-én, mindkét nap 20.00-tól fellép a japán expresszionista táncszínház jeles képviselője, a Dance Company Nomade-s: A szakadék szélén című darabbal. Valamint itt lesz Tanno Ken`ichi, napjaink japán expresszionista punk-generációjának meghatározó képviselője a Punk Execution című provokatív szólósorozattal. Egy hamisítatlan, embert tárgyiasító heavy metal zajperformansz is terítékre kerül az 1997-ben alakult, kéttagú Erehwon formáció előadásában, végül egy olyan táncelőadás látható a 26 éves Hiroaki Umeda előadásában, Looming címmel, amely nem hív segítségül zenét, vetített képeket vagy fényeffektusokat.


feszt

Bohémek és bohémiaiak

Itt a Bohémia fesztivál - október 21-én, 16.00-tól a Merlin Színházban (Bp. V., Gerlóczy u. 4.).

Az est első részében gyermekfilmeket vetítenek, majd könyvújdonságokat mutatnak be. 18.30-tól cseh avantgárd táncszínház, majd 20.30-tól az FMK-ból már a nyolcvanas évek óta ismert Psí Vojáci zenekar lemezbemutatója lesz látható, hallható. 22.30-kor kezd a Ta Jana z Velké Ohrady és folklórelemekkel tarkított prágai "kávéházi zenét" játszik. Az est alatt Jirí Menzel: Az én kis falum és V“ra Chytilová: Örökség című filmjei láthatók, valamint nyitástól zárásig folyik a Budvar és a Becherovka.


feszt

Jönnek a szlávok

Október 18-án, 20.00-kor kezdődik az első Szláv Fesztivál a Fonóban (Bp. XI., Sztregova u. 3.).

A szomszédos népek zenéjét bemutató sorozat rendezvényén fellép a bolgár etnotrance Trigrad zenekar két csodás népdalénekesnővel, népi hangszerekkel, modern feldolgozású bolgár népdalokkal. `ket követi a szerb férfiéneklés hagyományait bemutató ikerpár duó, a Teofilovici. Végül a cseh Neocekávany Dychánek zenekar lép színre: energikus és fiatalos zene ska- alapokkal és szokatlan, népi és rockzenét egyesítő hangszerelésben. A fesztiválon a meghívott országok kulináris csemegéi is helyet kapnak a Fonó új kávézójában.


irodalom

Dráma lengyel-magyar módra

Október 21-én, 10.00-tól 17.00-ig maratoni könyvbemutató kerekasztalt rendez a Bárka Színház (Bp. VIII., Üllői út 82.) Napjaink magyar és lengyel drámairodalma címmel.

Az elmélkedésre van elég ok. Nevezetesen, hogy az utolsó lengyel drámaválogatás 35 éve jelent meg magyarul, magyar drámaantológia pedig legutóbb a hetvenes években látott napvilágot Lengyelországban. Mi történt azóta?

E kérdésre adhat választ az a két antológia, mely idén jelent meg Magyarországon, illetve Lengyelországban. Az előbbi Slawomir Mrozek, Janusz Glowacki, Boguslaw Schaeffer, Tadeusz Slobodzianek és Ingmar Villqist alkotásait, az utóbbi Nádas Péter, Spiró György, Tolnai Ottó, Kárpáti Péter és Hamvai Kornél műveit tartalmazza.

Aktuális kérdésekre keresi a választ a Budapesti `szi Fesztivál által szervezett szimpózium is, melyen a szerzők, fordítók, a kiadók képviselői mellett neves színházi rendezők, kritikusok és szakemberek vesznek részt.


feszt

Egy nehéz fém éjszakája

A tavalyi évhez hasonlóan idén is összehozott egy vérbeli underground bulit a heavymetal.hu nevű internetes metálportál. A helyszín ezúttal a Kultiplex (Bp. IX., Kinizsi u. 28.), mégpedig október 18-án, 20.00-tól. Az első fellépő a skandináv metált játszó tatabányai Agregator, őket követi majd az osztrák modern metál Cay-os. A harmadik fellépő a Stereochrist, amelynek ez lesz a lemezbemutató bulija. Negyedikként az olasz Kiju fogja szórakoztatni az egybegyűlteket, majd a Cadaveres De Tortugas, amely itt tartja tízéves szülinapi buliját, és speciális vetítéssel kedveskedik a közönségnek. Hatodikként a gödöllői Aebsence lép színre, ők már vagy fél éve nem játszottak a fővárosban. A bulit a Grindman zárja, hogy komplex extrém metálzenéjével mindenkit a padlóba döngöljön.

Figyelmébe ajánljuk