snoblesse oblige

  • 2003. október 9.

Snoblesse

Felhívás:

Snoblesse Oblige

galeri

Emlék-képekA Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik című kiállítás a Zsidó Múzeumban technikai okokból a meghirdetettnél sajnos korábban, október 14-én, 18.00-kor zár.

Gondolatok: Brezina Zoltán fotóművész több mint 40, sajátos koncepció jegyében készült fotója október 25-ig látható. A kiállítás három részből áll: az első sorozat egy performansz megörökítéséből született, a második a művész által New York kínai negyedében gyűjtögetett tárgyreliefekből áll, a harmadik rész pedig egy pszeudo-ásatás makettjének bemutatása.

(Ateliers Pro Arts/A.P.A.!, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

Tajvani képeslapok: Nagy György Kálmán szobrászművész és Sinkovics Ede festőművész kiállítása október 17-ig.

A szobrász az anyagok és a felhasznált technikák lehető legszélesebb körben való megválasztására törekszik, a bácstopolyai születésű festő és művésztelep-vezető pedig csupán fest, de nem akárhogy.

(Millenáris Fogadó - Csiga Galéria, Bp. II., Fény u. 20-22.)

Lépésben: Baditz Gyula október 25-ig tartó első önálló bemutatkozásán legújabb, fából készült, provokatív szobrait állítja ki. Munkái egyszerre idéznek archaikus, törzsi népek által használt rituális tárgyakat és állati vonásokat.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

Mednyánszky László (1852-1919) emlékkiállítás: Október 14-én nyit és jövő év február 10-ig tart nyitva a századforduló magyar festészete legtermékenyebb és legtalányosabb alakjának tárlata.A Magyar Nemzeti Galéria és a Szlovák Nemzeti Galéria közös kiállítása az első kísérlet ennek a sajátos "zárvány-életműnek" az újrafelfedezésére.

A mintegy 500 műtárgyat magába foglaló retrospektív tárlatot később kibővített formában Pozsonyban, majd egy válogatás formájában jövő ősszel Bécsben (Oberes Belvedere) is bemutatják.

(Magyar Nemzeti Galéria, Bp. I., budai Vár)


feszt

A nagy lengyel-magyar

Szombaton, október 11-én lengyel napot rendez a Tilos Rádió (FM 90,3). A sorsdöntő magyar-lengyel foci Eb-selejtező napjára időzített esemény alkalmából 8.00-tól 22.00-ig Lengyelország lesz a téma az adó műsorán. Vendég lesz számos lengyelszakértő (köztük a MaNcs főszerkesztője, Bojtár B. Ende), a Lengyel Kulturális Intézet és a nagykövetség munkatársa, műfordítók, történészek, dj-k. Aznap a zenei műsorok is lengyel előadókra koncentrálnak. 17.00-tól a rádió formabontó módon közvetíti az apropóul szolgáló focimeccset, amit kivetítőn a Kultiplex (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) kertjében is meg lehet tekinteni (rossz idő esetén a moziteremben). A rádió műsorához kapcsolódóan ugyanitt két napon át klasszikus lengyel filmeket vetítenek.

A hét végén a lengyel konyha remekeiből is választhatnak a Kultiplexbe látogatók.


feszt

Salam.Islam

Figyelmen kívül hagyva minden radikális-fundamentalista megközelítést, október 14-től egy hónapon át az iszlámot ünnepli az osztrák főváros. Az iszlámot a tradíciók és a modern ellentétének színtereként feldolgozó bécsi Salam.Islam fesztivál középpontjában idén a kisebbségek és a mozlim nők szerepe áll.

Az Afrikából, Ázsiából, a Közép-Keletről, valamint Európából érkező művészek és együttesek táncban, zenében, versben mesélnek az iszlám tradíciók és a modern kifejezési formák között uralkodó feszültségről, illetve békés együttrezgéséről. A fesztivál felhozatala a klasszikus perzsa tradíciók lírikus dallamaitól a magával ragadó, temperamentumos kurd tánczenén át a keleti dallamok szokatlan interpretációjáig terjed. Egyszerű, mégis eredeti, intenzív, mégis meditatív zenét játszik például az iszlám diaszpóra legismertebb képviselője, a világhírű dzsesszzongorista Abdullah Ibrahim. A londoni diszkók hangulatát idézi a DCS Punjabi Dance Nationje.

A fesztivál nagy eseménye az iraki származású Naseer Shammának, a lant nagymesterének október 25-i fellépése a Bécsi Kongresszusi Központban.

Részletes információk és helyszínek: www.szenewien.com


feszt

Ritmus legyen

Az ütőhangszerek megszállottjai egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak október 10-én, pénteken a Fonóban (Bp. XI., Sztregova u. 3.), a Ritmusfesztiválon. Felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek, mint a gardon vagy a cimbalom. Így az esten fellép a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós a kvartettjével, valamint Farkas Zoltán (Batyu) ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér.

A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél (képünkön) lép színpadra.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam.

Részletes program: www.ritmusdepo.hu


klasszik

Hunyadi és a többiek

Pénteken, október 10-én este a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) a Danubia Zenekar 19.30-kor kezdődő koncertjén Mozart Koronázási miséjét, valamint a Figaro házassága című opera nyitányát hallgathatjuk meg. A kettő között Beethoven G-dúr zongoraversenye hangzik el, a szólista Nagy Péter.

Másnap, szombaton idei második bemutatóját tartja 19.00-tól a Magyar Állami Operaház (Bp. VI., Andrássy út 22.). A ház repertoárja ezúttal Erkel "másik" operájával, a Hunyadi Lászlóval bővül.

Mindeközben - fél órával később, 19.30-tól - a Szent István-bazilikában (Bp. V., Szt. István tér 1.) az Athéni Bizánci Férfikar énekel görög ortodox himnuszokat és zsoltárokat.

Vasárnap az 5. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál gálahangversenye hallható a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az este során a Budapesti Vonósok kísérete mellett Marelle Nordmann, Jana Bouskova és a fesztivál szervezője, Vígh Andrea szólaltja meg a negyvenhét húrú instrumentumokat.

Kedden a Zeneakadémián nem akármilyen művészeket lát vendégül a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A 19.30-kor kezdődő koncerten összesen 3 db André lép fel: Maurice, Nicolas és Béatrice - előbbi kettő trombitát fúj, utóbbi oboát, tudásukat barokk mesterek versenyműveiben bizonyítják.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


konc

Esőemberek

A Victor Bailey Group játszik október 16-án, csütörtökön 20.00-tól a Petőfi Csarnokban, és így végre láthatjuk-hallhatjuk a Marcus Miller és Stanley Clarke mellett legjobb basszusgitárosnak tartott Victor Baileyt, aki Bachtól a Berklee Jazz tanszéken át jutott el a Weather Report zenekarig, természetesen kalandos kitérőkkel.

2002-ben jelent meg That`s Right című albuma. Zenekarában az idei turnén Bennie Maupin szaxofonozik. A név bizonyára ismerős mindazoknak, akik Herbie Hancock Headhunters című lemezén nőttek fel. A Victor Bailey Group zenekari felállása nem mindennapi, ez várhatóan "lejön" majd a színpadról is.


tánc

Újhullám

Formájában, felfogásában is új alkotói csapat mutatkozik be PR-Evolution gyűjtőnévvel a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.), a világhírű brit Rambert Dance Companyból nemrég hazatért táncos-koreográfus, Kun Attila szervezésében október 11-től 14-ig esténként 20.00-tól. A fiatal művészekből álló csoport célkitűzése új minőség, új felfogás bemutatása, bevezetése a hazai táncéletbe.

A Magyar Állami Operaház címzetes magántáncosa, Venekei Marianna most másodjára mutatkozik be a Trafóban II. fejezet című koreográfiájával, amely az emberi kapcsolatokról, kötődésekről, viszonyokról szól, és a nyáron első díjat nyert a kanadai saint-sauveuri fesztiválon.

A Magyar Nemzeti Balett volt címzetes szólistája, Kun Attila a 7 című koreográfiát mutatja be, egyfajta történet nélküli tánc-naplót, amelyben az izmok, inak hordozta testenergia által létrehozott impulzusok válnak főszereplővé. Végül Jeremy James, a 2000-ben, harminckilenc évesen elhunyt angol ko-reográfus utolsó, a Rambert Dance Companynak készített koreográfiáját a Gaps, Lapse and Relapse-t mutatják be. Különös, monoton világában szinte elolvad a táncosok saját személyisége. A nagyszerűen szerkesztett, a testtel egyszerre szigorúan és költői virtuozitással bánó koreográfia egyetlen lendülettel megalkotott ív.


buli

dzsessz bakeliten

A soron következő pénteki Crate Soul Pressure klubesten, október 10-én a házigazda dj-k - Shuriken, Keyser, Erik Sumo és Lee n` gum - egy szarajevói dj barátjukat, Enes Haracicot látják vendégül a Műcsarnok bisztróban (Bp. XIV., Hősök tere). ` a boszniai jazz-dance szcéna úttörője, és meghatározó szerepet játszik abban, hogy a legkülönfélébb zenei irányzatok - dzsessz, funk, dub, latin, hip-hop - szélesebb körben hallhatóak legyenek a bosnyák fővárosban, ahol sokak számára a XXI. században megdöbbentő ténynek számít, hogy létezik "dzsesszzene bakeliten".

Enes 2000-ben indított egy non-profit éjszakai rádióprogramot Radio3 néven (www.radio3.ba), amelyben a helyi zenei adások mellett a világ leghaladóbb eklektikus mixműsorai is helyet kaptak. HiFi Hotel néven több mint 3 éve fut a saját rádióműsora, illetve ezen a néven szervezi híres szarajevói klubestjeit.


partitár

Neuromodern polihisztor

Pénteken, október 10-én Dave Seaman teszi tiszteletét nálunk, már nem először. Ezúttal a keceli Klub Koronában zenél, James Cole társaságában. Ugyancsak pénteken lesz egy goaparti a mindszenti termálfürdőben, dj Sean Masa (F. Factory, Japán) főszereplésével, de az igazi goaattrakció másnap következik. A Forever Psychedelic nyolcadik felvonásán, az Olof Palme-házban (Bp. XIV., Városliget) egy spanyol úriember lesz a külföldi vendég, akit általában csak a Neuromotor liveact néven ismernek, de megszólaltatja másik projektjét (E. S. X. S.), sőt lenyom majd egy dj-szettet is, Thy-Lan néven. Szintén szombaton rendeznek bulit (MTV Dance Floor Chart) a megújult Home Clubban, itt a progszcéna hazai legjobbjai mellett Paul Davis és Nigel Dawson pakolja a lemezeket. Végezetül pedig ugyanaznap megint Hyperspace a szentendrei Complexben: Johannes Heil, Christan Vogel és Rino Cerrone celebrálja a technomisÉt, amelyről persze nem hiányozhatnak a házigazdák - Hot X, Igor Do`Urden, Jay Coortez - sem (bővebb info: party.korridor.hu).


irodalom

Literatúra

A litera.hu egyéves születésnapi bulit rendez, megújul, és ez alkalomból egy Közhelyfesztiválra invitálja jelenlegi és leendő olvasóit, szerzőit október 11-én, 20.00-kor a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 hajóra.

A program hajnalig tart, és sorrendben nagyjából a következő: Minőségi közhelyek - felolvas: Grecsó Krisztián, Kovács András Ferenc, Márton László, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szilágyi Ákos, Varró Dániel és Závada Pál. Díjátadás - a díjakat a Haddszóljon! rovat legszörnyűbb versei kapják. Férfiak tűsarkúban - travesztishow a dekken; haverok, buli, gyanta. Színpadon a Stoned - hazai Rolling-imitátorok, majd diszkó lesz hangszerelt örökzöldekkel Haze (Tilos Rádió) lemezeiről, de Szabó Benke Róbert is besegít. A mozgó képeket vj Lee Unflyable és Iris Lemonade szerkeszti.

Azonkívül egész este lesz szőke kóla, barna kóla, vébéká, kannás bor, szotyola, parizeres kenyér pirosaranypöttyel és egyéb nosztalgikus kedvességek. Minőségi fogyasztás pedig az étteremben lehetséges.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.