snoblesse oblige

  • 2003. október 30.

Snoblesse

5 éves tervek - válogatás Gerhes Gábor 1998-2003 között készült fotóiból november 20-ig:
Snoblesse Oblige

galeri

Képek és tervekGerhes Gábor képzőművész, tervezőgrafikus, folyamatos egyéni kiállító Magyarországon és külföldön egyaránt, művei több külföldi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók (Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum, Ringier Collection - Zürich).

(Millenáris Kiállítócsarnok - Kerengő, Bp. II., Fény u. 20-22.)

Aura - médiaművészeti kiállítás november 30-ig: A tárlat a XX. századi művészeti paradigmaváltás egyik kulcsmozzanata, Walter Benjamin aurafogalma köré szerveződve ad helyzetképet arról, hogy hol tart az új, digitális technológiát használó művészet. A kiállító magyar művészek: Bakos Gábor, Beöthy Balázs, Domián Gyula, El-Hassan Róza, Forgács Péter, Gróf Ferenc, Győrfi Gábor, Herczeg Fanni, KissPál Szabolcs, Komoróczky Tamás, Langh Róbert, Németh Hajnal, Ravasz András, Révész László, Schneemeier Andrea, Seres Szilvia, Sugár János, Stauby Tamás, Szabó Ádám, Szegedy-Maszák Zoltán/Fernezelyi Márton, Szövényi Anikó, Tóth Szilvia/Benedek Gáspár és Vécsei Júlia.

(Millenáris D Kiállítócsarnok, Bp. II., Fény u. 20-22.)Válogatás 25 év munkáiból: Kalmár János szobrász kiállítása három jól elkülöníthető részre tagolódik majd: a korai műveket bemutató (1978-1988), illetve a redukáltabb téri formákban gondolkodó szakaszra (1988-1998) és a jelszerűséget fokozó, máig tartó időszakra. A szobrok mellett az adott időszakhoz kapcsolódó grafikák és festmények is láthatóak november 29-ig.

(Ateliers Pro Arts/A.P.A.!, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

Dizájn bazár: Az Octogon Építészet hónapja alkalmából minden, ami öko, mese, játék, ékszer, ruha, táska, bútor, textíl, üveg vagy kiegészítők és más apróságok november 8-ig. Valamint ételdizájn éhgyomorra.

(Retorta Galéria, Bp. V., Széchenyi u. 3.)

Hétköznapi építészet: Roland Schweitzer középületekről és magánházakról készült 88, nagyméretű fotóból álló kiállítása az Építészet hónapja keretében november 10-ig.

(Örökség galéria, Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

Festett képek: Lőrinczy György (1935-1981) hiperrealista képei november 21-ig láthatók.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar u. 26.)


klasszik

Gyász és ünnep

A hét vége koncertműsora a halottak napjának tiszteletére a gyászmisék jegyében telik. Mozart Requiemje pénteken, 20.00-kor a Mátyás- templomban (Bp. I., Szentháromság tér 2.), szombaton pedig 19.00-tól a Városmajori Jézus szíve-templomban (Bp. XII., Csaba u. 5.) hangzik el. Előbbi előadáson a MÁV Szimfonikus Zenekar, utóbbin a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar kíséri az előadókat.

Vasárnap is Requiemet hallgathatunk, a szerző ezúttal Giuseppe Verdi. A zenei kíséretet a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekar adja, az előadás 16.00-kor kezdődik a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.).

A hétköznapokat világhírű vendégek teszik ünnepivé. Hétfőn, 20.00-tól az idén 30 esztendős angol kórus, a The Tallis Scholars ad hangversenyt a Mátyás-templomban, szerdán pedig az Orchestre des Champs Élysées játszik 19.30-tól a Zeneakadémián. A francia zenekar műsorában Schubert és Mendelssohn kompozíciói szerepelnek, az est szólistája Christian Tetzlaff hegedűművész, karmestere pedig Philippe Herreweghe lesz.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


zene

Cselló a Kultiban

A hely szelleméhez szokatlan kortárs zenei esemény, Déri György csellóestje a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) november 2-án, 20.00-tól.

Déri György 1989-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Banda Ede és Konrád György tanítványként. 1987-ben megnyerte a Popper Dávid Gordonkaversenyt. Alapító tagja a Duo Ongarese kamaraegyüttesnek, amellyel több száz koncerten lépett fel Magyarországon és Európában. CD-felvételei közül kiemelkedik a Joseph Haydn általa felfedezett és közreadott hat szonátájának világpremierje. 1990-ben és 1998-ban Artisjus-díjat nyert magyar kortárs művek bemutatásáért. A Zeneakadémián megalakította a Capella Academica Kamarazenekart, mellyel karmesterként, szólistaként is fellépett. Az UMZE Kamaraegyüttes és a Budapesti Csellóegyüttes alapító, valamint az Intermoduláció Együttes és a Trio d`Echo állandó tagja.

Az est műsorán: Bánlaky Ákos: Tarantella, Ligeti György: Szólószonáta

I. Dialogo II. Capriccio, Melis László: Á la carte (ősbemutató), Eötvös Péter: Két vers Pollynak, Tihanyi László: Schattenlos 3. és Rózsa Miklós: Toccata capricciosa.

A belépés ingyenes!


dzsessz

Szabad péntek

Újra indul az ingyenes dzsesszkoncert sorozat a Francia Intézetben (Bp. I., Fő u. 17.) minden hónap utolsó péntekén. Október 31-én, 20.00-tól elsőként az évadban az Ágoston Béla Trió játszik. Az Ágoston Béla (szaxofon, klarinét), Benkő Róbert (nagybőgő), Halmos András (dob) felállású zenekar zenéi javarészt a szaxofon köré csoportosulnak, s az etnodzsessz, a népzenéből táplálkozó free-jazz vagy a világzene stílust követik.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel - tenorszaxofonnal, dobokkal, nagybőgővel él a trió, mikor játszik, a megteremtett kortárs zenei foglalatba ékelve.

A trió tagjai számos más formációban is részt vettek (Grencsó Kollektíva, Dresch Quartet, Akosh S. Unit.).


pályázat

Szabadfogású számítógép

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Szabadfogású számítógép címmel pályázatot hirdet az informatika iránt fogékony, 19 év alatti fiatalok számára. A versenyen minden számítógéppel készített pályamű esélyes lehet, így például játékok, animációk, portálok, honlapok, szoftverek vagy akár robotok.

A beadott pályaműveket informatikai szakemberekből, pedagógusokból és művészekből álló zsűri értékeli.Az alkotások leadási határideje: 2003. november 3., 24.00.

Nyeremények: Origo ösztöndíj (havi 100 ezer forint ösztöndíj 1 évre), 3 db HP Compaq nx9005 notebook, 20 db Axelero szélessávú internet előfizetés, 3db HP Photosmart c735 digitális fényképezőgép, 20 db pendrive a Sulinettől.

Részletes pályázati feltételek, letölthető jelentkezési lap és további információ: www.verseny.c3.hu, ill. verseny [at] c3 [dot] hu


roma

Aki kannás akar lenni

Különleges cigányzenei csemegére és mulatságra számíthat, aki november 6-án, 21.00-tól ellátogat a főváros legkedveltebb állóhajójára, az A38-ra (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő). Ott ugyanis két roma zenekar és egy szuper dj várja a közönséget. Először a Romano Drom játszik, zenéjük a magyar oláh cigányság zenei hagyományaiba vezet. Utánuk a Parno Graszt (Fehér Ló) zenekar koncertjét halljuk. A 17 tagot számláló zenekar legfiatalabb tagja 10, a legidősebb 72 éves. Az estet a Rádió C-s Kokalo zárja.


konc

Egy vérbeli matrouz

Mindenszentek napján és Ramadan Sabbatkor, november 1-jén, 19.30-kor Simon Elbaz zeneszerző, énekes, lantművész lép fel a pesti Vigadóban (Bp. V., Vigadó tér 2.), és bemutatja, majd dedikálja Matrouz című, zsidó-arab hagyományokon alapuló új lemezét.

A művész Marokkóban, Boujaadban született, majd Párizsba költözött, ahol befejezte társadalomtudományitanulmányait, és színházi végzettséget szerzett Jacques Lecoq-kal és Jerzy Grotowskyval.

Marokkóban töltött gyerekkorából a kántálás szóbeli hagyományát hozta magával, majd Párizsban Tanniával, Giovana Marinivel, Sigmunk Molikkal énekelt, és Hussein El Masryval játszott kobozon.

A hármas - francia, zsidó, észak-afrikai - kultúrából származó, gyökereihez hű Simon Elbaz évek óta a matrouznak, ennek a zsidó-arab gyökerű zenei, színházi, költészeti és mesei részből is álló, kortárs kreációnak szenteli magát.Az előadáson fellépnek még: Rachid Brahim-Djelloul (hegedű), Imed Ben Ammar (Qanun), Bernard Fellous (ütőhangszerek), Myriam Benharroch (koreográfia, tánc).


tánc

A meglepetések világa

A Budapesti `szi Fesztivál záróeseményeinek egyike lesz november 1-jén és 2-án, 20.00-tól a Trafóban a francia Jean-Claude Gallotta és Groupe Emile Dubois: Mammame című táncelőadása.

Jean-Claude Gallotta a francia kortárs tánc új irányzata, a nouvelle danse szellemi atyja. Társulatát, a Groupe Emile Dubois-t közel negyedszázada, Grenoble-ban hozta létre.

Az általa kidolgozott mozgásvilágot, aprólékosan megmunkált koreográfiáit a szigorú formalizmus és a játékosság közti ingadozás, a részletek felé forduló figyelem, a profán mozdulatok iránti vonzalom, a fantáziadús fegyelmezetlenség jellemzi. Szédületes mozgásfolyamait váratlanul hétköznapi, már-már gyerekes gesztusok szakítják meg. Későbbi produkcióit - mint a most látható Mammame-ot is - viszont már a tündöklő elegancia jellemzi: 1986-ban keletkezett, később átdolgozott, kiemelkedő előadásában Gallotta a nézőt különös, sajátosan puritán és meglepetésekkel teli világba vezeti.


film

Kukurikú, mi történt?

November 5-7-én rendezik meg második alkalommal a Kiskakas Nemzetközi Animációs Filmnapokat. A Toldi Mozi (Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.), ennek kapcsán rangos, nemzetközi animációs műhelyeket lát vendégül. Magyarországon eddig még be nem mutatott, új szellemű cseh, szlovák, horvát, osztrák, lengyel,

amerikai, izraeli, svéd és portugál kísérletező animációs filmeket láthat a közönség mindennap 16.00-tól. A vetítéseken kívül szakmai szimpozium is lesz 11.00-tól, amelynek a beszélgetésein a nemzetközi műhelyek részvételével nyilvánosan, moderátorok segítségével megvitatják az animáció jövőjének kérdéseit. A Kiskakas idén a tavalyi fesztivál legjobb filmjeiből is válogatást nyújt.

Részletes információ: www.kiskakas.hu


tűsarok

A frigid nő is csúcsra jár

Mándy Ildikó Társulata ilyen és ehhez hasonló jelmondatokat oszt a nőknek november 6-án és 7-én, 20.00-tól bemutatandó új táncdarabjában, a Szex, valóság, videó címűben a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.)

Meglepő válaszok meghökkentő kérdésekre, csak nőknek.

A darab témája az értékek prostituálódása. A videó, ahogy az utóbbi darabjainál megszoktuk, most is fontos szerepet kap Mándy Ildikó, a Harangozó Gyula-díjas táncos, koreográfus és tanár rendezésében.

Az előadók: Bodor Ildikó, Fóti Zsófi, Ladányi Gabriella és sokan mások.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.