„Sosem szerettem a mellékszerepeket” - Perjés János színész, színházigazgató

  • rés a présen
  • 2017. február 18.

Snoblesse

Jóccakát, anya! - a Spirit Színházban

rés a présen: Honnan érkeztél a Spirit Színház alapításához?

Perjés János: Már a színművészetin és később, a Nemzeti Színház színészeként is azt gondoltam, amit most gyakorlok: hogy csak akkor játszom és azt, amiben örömöm van, és olyan ügyek mellé állok, amit fontosnak tartok. Sosem szerettem a mellékszerepeket sem az életben, sem a színpadon. Így a színház után az MTV, majd egy külföldi filmeket gyártó cég munkatársa lettem. Ezek mellett elindult egy spirituális útkeresés is, vagy­is megpróbálom globálisan nézni azt, hogy az életem milyen kölcsönhatásba kerül a környezettel és mások sorsával. Ez a két út ért össze abban, hogy mindezt színpadon mutassam meg.

rap: Kikkel és milyen elgondolásokkal hoztad létre a társulatot?

false

PJ: Paulinyi Tamás, az ismert parapszichológus és író tette fel nekem a kérdést, hogy szerintem milyen úton találhatná meg a szélesebb közönséget az önéletrajzi regénye. Írtam belőle egy kétszereplős színjátékot, amit a Thália Színház befogadott. Így három hónap múlva egy ősbemutatóban ismét színész voltam Makranczi Zalán partnereként. Ennek, A fiú a tükörből című előadásnak a sikere indította el a Spirit Színházat.

rap: Hol található a színház, és milyen előadásaitok vannak?

PJ: Egy a Margit híd budai hídfőjénél lévő kétszintes komplexumban valósítottam meg a Spirit Színházat, ami mára mentális rekreációs központtá alakult. Több műfajt kínálunk párhuzamosan. Addiktív problémákat boncolgat a Chatszoba, a Csin-Csin vagy a Play Krúdy; örökzöld kapcsolati vígjáték az Ölelj át vagy a Furcsa pár. A repertoár része több könyv- és filmadaptáció, mint a Száz év magány, a Zorba vagy Müller Péter Szeretetkönyve. Közel 20 mű van repertoáron, amelyek megélnek a Spirit intim terében, ahol a nézők között játszunk, meg a nagyobb vidéki színházakban is, ahova vendégjátékokra megyünk. Ilyen például Szabó Magda Az ajtó című remekműve. Az állandó társak mellett, mint Nagyváradi Erzsébet, Nagy Enikő, Gubík Ági, Jantyik Csaba, Czeizel Gábor, Papadimitriu Athina vagy Telihay Péter, folyamatosan játszanak legendás teátrumokból érkező kollégák, mint Hegyi Barbara, Igó Éva vagy Elek Ferenc.

rap: Milyen bemutatók várhatók még az évadban?

PJ: Februári bemutatónk a világhírű Closer című darab Bányai Gábor rendezésében. Színre kerül még Igó Évával és Szitás Barbarával a Jóccakát, anya! (március 9., rendező: Besenyei Zsuzsanna), majd április 20-án Nagyváradi Erzsébettel közösen Boris Vian életét dolgozzuk fel, magyar kortárs költők dalszövegeivel, Vian-sanzonokra építve. Spirit Színházi Nyári Fesztiválunkat az Equus című Shaffer-darabbal nyitjuk, melyben Varga Ádám mellett játszom a pszichiátert.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.