Tartalom

(2017-02-16)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Aki kiáll - Botka László pályaképe

Az MSZP örök ígérete végre beváltaná a hozzá fűzött reményeket, és maga vezetné csatába az ellenzéket jövő tavasszal Orbán ellen. Ki ő, és mit tud felmutatni Szegeden? Autoriter vezető vagy csak nagyon határozottan irányít?

Publicisztika

Keszthelyi András

Publicisztika

Optikai csalódás

Illúziók nélkül a romániai tüntetésekről

Vajon mit látunk valójában Bukarest és néhány erdélyi nagyváros utcáin ezekben a forró hetekben? Bretter Zoltán barátom e lapban megjelent lelkes cikke szerint (Az éjféli rendelet, Magyar Narancs, 2017. február 9.) „tömegtüntetések kezdődtek Románia-szerte”, melyek során „a román polgár” lázadt fel; a szerző később „az 1989-ben még meg sem született fiatal generáció” győzelméről beszél.

Uitz Renáta

Publicisztika

Ott a helyük!

Mit keresnek az újságírók a Parlamentben?

Bár az újságírók kitiltása a Parlamentből az elmúlt években szinte nemzeti sportunkká lett, korántsem hungarikum: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a minap egy macedón ügyben vizsgálta a sajtómunkások országgyűlési kitiltásának emberi jogi vonatkozásait (Selmani és mások kontra Macedónia). Az EJEB szerint, amikor a házelnök megfosztotta az újságírókat a lehetőségtől, hogy a parlamenti üléstermi eseményekről tudósítsanak, nemcsak az újságírók szólásszabadságát sértette, hanem a sajtótermékeket fogyasztó közönség jogait is egyezménysértő módon korlátozta. Bár a macedón ügy közvetlen hatással nem bír a magyar házelnök és az Országgyűlésből kitiltott újságírók közjogi kalandjainak kimenetelére, a macedón döntésben foglalt általános megállapítások a magyar eseményekre tekintettel sem érdektelenek.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nem tűri, hogy ellopják

Mármint Orbán Viktor nem tűri, hogy ellopják a közpénzt – a miniszterelnök szíves közlése ez, a hekkelés miatt immár sajtótörténetté nemesült karácsonyi interjújában üzente ezt meg az ő népének (és e szavakat tényleg ő mondta). S ez a szigor a jelek szerint kiterjed a szemet szúróan ostoba üzletelés miatti állami veszteség rendezésére is.

A szerk.

A szerk.

A rendszer ifjúsága

„Egy derűlátó, optimista, vagány nemzedék válik épp felnőtté” – mondta Balog Zoltán, a derűlátó, optimista, vagány humánminiszter a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os gyorsjelentésének minapi bemutatóján. Novák Katalin családügyi államtitkárral szinkronban dicsérték a kormány ifjúság- és oktatáspolitikáját, melynek eredményeképp állítólag egyre többen tartják jó helynek Magyarországot, nő a fiatalok családalapítási kedve, és még a nemzeti érzésük is erősödik.

Belpol

Interjú

Belpol

„Presztízsveszteség lenne”

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítója

Nyitott lenne a népszavazásra, de a Momentum kezdeményezését elkésettnek és politikailag motiváltnak tartja. Elismeri, hogy az olimpiarendezésnek lehetnek előre nem látható költségei, de ez nem feltétlenül baj. Kajakszlalompályára pedig szükség van. A budapesti olimpia régi támogatóját, a 2024-es pályázat nagykövetét kérdeztük.

Lesz-e fővárosi népszavazás az olimpiáról, és mikor lesz?

Belpol

Összegyűltek

Egy utolsó pillanatban előrángatott jogértelmezési vita is veszélyeztetheti a Momentum Mozgalom kezdeményezését. Nem 138, hanem 150 ezer érvényes aláírásra hajtanak, és közben már a népszavazási kampányra készülnek.

Külpol

Interjú

Külpol

„A mosolygó, bajuszos munkás”

Konstanty Gebert politikai elemző a Lech Wałęsával szembeni ügynökvádakról

Január végén újabb, Lech Wałe˛sa ügynöki múltjára utaló iratok kerültek napvilágra Lengyelországban. Forrnak az indulatok az exelnök körül, aki konzekvensen hamisításról beszél. Az ország határain is túlmutató jelentőségű esetet a Gazeta Wyborcza munkatársával, a 80-as évek földalatti sajtójának veteránjával tekintjük át.

Könyv

Könyv

Könyv

Sörtelenítés

Zalán Vince: Film van, babám!

Cudar valami volt az ún. cseh­szlovák új hullám, nem is csak az volt a baj vele, hogy viszonylag rövid úton kinyírták, hanem az is, hogy túlélt.

Könyv

Könyv

A vallomásgép elárulja alkotóját

Győrffy Ákos: A hegyi füzet

A hegyi füzet egy helyen hosszasan beszéltet egy zseniális hajléktalant, T. J.-t, akit „általában csak úgy nevezünk: őrült”. (Az idézés egyébként nem jellemző az elmélkedésekből, emlékekből, álmokból összetevődő szövegre.)

Interaktív

Tévé

Interaktív

Időzavar

KrizShow

Az ATV háza táján oly mozgalmasan telt elmúlt hetekben nemcsak az örök pályakezdő, Hajdú Péter, de egy valódi tévés is csatlakozott a csatorna változatos összetételű csapatához: Krizsó Szilvia.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Örömember

Tót Endre: Nagyon speciális örömök

A művészt nem ismerem, de pár éve egyszer találkoztunk; beszállt mellém a házunk liftjébe. Míg felfelé utaztunk, folyamatosan azon gondolkodtam, hogy megszólítom. Csupán egyetlen mondatot mondtam volna: „Örülök, hogy egy liftben utazhatunk.” Ha a gyávaságomat nem is, a belterjesnek tűnő poént remélem, hogy megértik, miután jobban rálátnak a TÓTalJOYS univerzumra.

Színház

ZSINÓRPADLÁS

Színház

„Ha változást akarunk, akkor nekünk kell kezdeményeznünk”

Kelemen Kristóf, Rétfalvi Tamás és Tarr Judit

Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk – ez Kelemen Kristóf előadásának címe. A kiindulópontja pedig egy Békés András rendezte forradalmi, de visszhang nélkül maradt 1969-es színészvizsga Peter Handke Közönség­gyalázás című színpadi szövegéből.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

„Azt hitték, én vagyok a súgó”

Színházi akadálymentesítés látás- és hallássérülteknek

A vak vagy siket közönség egyre könnyebben jut el színházba, audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással még a táncot és a rapet is el lehet mesélni. Közben nem titkolt cél a látó és halló publikum formálása sem.

Színház

„Ugrani nagyon szeretek” - Leblanc Gergely balettművész

Olyan profin áll föl a fotózáshoz az operaház legfelső teraszának korlátjára, mintha naponta gyakorolná. Persze a Don Quijote pas de deux-jét táncolni majd húsz percen keresztül lényegesen nehezebb – ezzel aratott sikert legutóbb a mindössze 24 éves táncos, a Magyar Állami Operaház Basilja, Spartacusa, Diótörő hercege, Lenszkije és Anyeginje.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Szép történet, mínusz Isten

Thomas Mann: József és testvérei

Ami hosszú, az jó. Gyakran gondolom, tapasztalom ezt a maratoni színházi előadások esetében. A nagy vállalásokban van valami igazi szellemi, esztétikai nekigyürkőzés, ami aztán vagy sikerül, vagy nem. Az ilyen darabok (mondjuk, úgy 8 órától fölfelé) gyakran színháztörténetet írtak. Ám a polgári hagyományokból táplálkozó színház – és a magyar színházkultúra ilyen – nem tűri a hosszút: az efféle túl nagy művek megtörnék a szokásos színházlátogatási formákat, az „esti szórakozást”. Ez a József is csak öt óra, de a magyar közegben ez már bátorság.

Színház

„Vertek már meg” - Nagy Zsolt színész

Az Örkény Színház öltözőjében ülünk, nem sokkal az esti Tartuffe kezdése előtt. A tolvaj politikusoktól a bibliai időkig, a Kohlhaas Mihály-i ellenállóktól a NOlimpiáig, a József és testvéreitől a kungfuig sok mindenről beszélgettünk a színház 40 éves művészével.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Felvonásköz

A budapesti színházi élet 1956 után

Enyhe fellazulás és fokozódó szigor, a nyugati színművek és a levert forradalmat köpdöső kurzusdarabok egymásmellettisége jellemezte az ’56-ot követő évek színházi életét. Sok színész disszidált, mások épp ekkor tértek haza, s volt olyan, aki el is ment – és vissza is jött.

Film

Digitális élménypark Ózdon

Film

Kong az ürességtől az ország legőszintébb múzeuma

Vakító vásznak

3,7 milliárd forintból álmodta Ózdra Szőcs Géza és Lovas Lajos a magyar kultúrkincsek digitalizálásának központját. A tavaly átadott Digitális Erőmű és Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban ilyesmit nem láttunk, azt viszont igen, hogy a T–34-es tankkal is felszerelt „dühöngőt” már tízezerért kiadják szülinapi zsúrokra.

Gasztro
Riport

Szalvétagyűjtés

Riport

„Szegény óhazai rokonok”

Sokan csak gyerekjátéknak tartják, mások elsüllyedt hobbinak. Magyarországon az 1950-es évek végén volt a legnépszerűbb, de ma is vannak lelkes gyűjtők, több tízezres gyűjtemények.

A gyermekvédelmi törvény módosítása

Riport

Büntetni szükséges

Kötelezővé tétel, szankció, szülői felelősség: ezek a kulcsszavai a gyermekvédelmi törvény legújabb módosításának, na meg egy gumifogalom, az együtt nem működés. A döntéshozók így reagálnak a közelmúlt gyermektragédiáira, reformok és pluszforrás nélkül viszont esélytelen az előrelépés.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Ott van az a pici rezgés”

Stépán Gábor gépészmérnök

Rezonáló gépek, „simiző” kerekek, furcsa rezgések, emberi eredetű időkésés, a semmiből fellépő forgalmi dugók, rejtélyes turbulenciák, a robotok érintése – ezekről beszélt nekünk a Műegyetem tudományos iskolát alapító professzora.

Tévétorrent